FOTO: Vo Vraní zhorela kuchyňa manželov, ktorí rozvážali stravu žilinským dôchodcom a škôlkam


FOTO: Vo Vraní zhorela kuchyňa manželov, ktorí rozvážali stravu žilinským dôchodcom a škôlkam Foto: Facebook/Pavol Lazar

V nedeľu 30. apríla sme informovali o požiari v žilinskej mestskej časti Vranie. Plamene a ich hasenie spôsobili rozsiahle škody na rodinnom dome, v ktorom jeho majitelia varili jedlá pre materské školy a dôchodcov. Ich syn následne založil finančnú zbierku na pomoc s nutnými opravami.

Anton a Zuzka Halamíkovci prevádzkovali na prvom podlaží domu vo Vraní kuchyňu, ktorá zásobovala teplou stravou materské školy na Hlinách a Bôriku, ako aj dôchodcov v celom meste. Práve v nej požiar vznikol a jej vybavenie zhorelo takmer do tla.

„Čaká sa na správu obhliadača, okolo príčin požiaru sú zatiaľ len dohady, ktoré vyslovili zasahujúci hasiči (zdrojom mohol byť podľa nich nový miesič cesta). Obaja manželia sú doposiaľ poznačení udalosťami, ktoré im definitívne zmarili všetky plány,“ uviedol Pavol Lazar na sociálnej sieti.

S požiarom na mieste bojovalo deväť profesionálnych hasičov, vďaka ktorým sa plamene nerozšírili po celom dome. Napriek tomu však podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Žiline Michala Kypusa vznikli škody vo výške asi 150-tisíc eur.


„Už len čakáme na obhliadku z poisťovne, ktorej pracovníčka nás už prostredníctvom asistenčnej služby upozornila, že v rámci poistky, ktorú platíme, nemáme zapísané elektrospotrebiče a keďže to vypadá, že požiar sa rozšíril z jedného z nich, je možné, že nedostaneme nič. Tým, ktorí mali zaplatené obedy vopred, som všetkým hneď v pondelok rozvážal a vracal peniaze,“ vyjadril sa nešťastný majiteľ domu.

Aby mohli prevádzkovatelia stravovania pre žilinské škôlky a dôchodcov opraviť svoj dom a zároveň pokračovať vo svojej činnosti, vytvoril ich syn verejnú zbierku. Zákazníci, priatelia a ktokoľvek, kto chce manželom v tejto ťažkej chvíli pomôcť, môžu prispieť ľubovoľnou sumou na jeho účet.

„Keď zo ženou počujeme niečo buchnúť nad nami, už aj v strese bežíme pozrieť hore, či sa niečo nedeje, ten stres a stopy, ktoré toto nešťastie na nás zanechalo, neprajeme nikomu,“ dodal Anton Halamík.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu