Najviac budúcich prvákov sa zapísalo do ZŠ Martinská na Vlčincoch, celkovo v meste prijali 983 prihlášok


Foto: Najviac budúcich prvákov sa zapísalo do ZŠ Martinská na Vlčincoch, celkovo v meste prijali 983 prihlášok Foto: ilustračné - unsplash

Od 12. apríla do 14. apríla sa v žilinských základných školách uskutočnili zápisy do prvých ročníkov na školský rok 2023/2024. Rodičia si mohli vybrať spomedzi 14 základných škôl, ktoré má mesto vo svojej pôsobnosti. Celkovo bolo zaevidovaných 983 prihlášok pre budúcich prvákov. Najviac detí, v celkovom počte 153, sa zapísalo do Základnej školy Martinská na Vlčincoch. 

„Celkový počet prihlášok však obsahuje aj duplicity, keďže niektorí rodičia prihlásili svoje deti aj do dvoch rôznych základných škôl. Finálny počet budúcich prvákov tak bude známy až neskôr. Odbor školstva, mládeže a športu Mestského úradu v Žiline predpokladá, že v septembri by malo do prvých ročníkov nastúpiť približne 850 detí,“ uviedla hovorkyňa mesta Zuzana Holienčíková. 

Do prvej triedy sa podľa zákona zapisuje každé dieťa, ktoré najneskôr do 31. augusta 2023 dovŕši vek šesť rokov. Vo výnimočných prípadoch môžu rodičia zapísať do základnej školy aj dieťa mladšie ako šesť rokov, no k žiadosti musia predložiť súhlasné vyjadrenie zo zariadenia výchovného poradenstva a prevencie a súhlasné stanovisko všeobecného lekára pre deti a dorast. 

Pre intelektovo nadané deti otvára Základná škola s materskou školou na Ulici sv. Gorazda aj tento rok špeciálne triedy. Avšak počty prijatých detí budú známe v júni po poslednom testovaní. Maximálny počet žiakov v triede intelektovo nadaných detí je na prvom stupni 12 žiakov, na druhom stupni 16 žiakov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu