Spoplatnené parkovanie zaviedli už aj v Kysuckom Novom Meste, jedno auto na byt môže parkovať zadarmo


Foto: Spoplatnené parkovanie zaviedli už aj v Kysuckom Novom Meste, jedno auto na byt môže parkovať zadarmo Foto: Facebook/Marián Mihalda

Novú parkovaciu politiku určenú na reguláciu statickej dopravy zaviedli od 1. mája 2023 aj v Kysuckom Novom Meste. Mesto chce tým bojovať proti dopravným zápcham, zhoršeniu životného prostredia a množstvu parkujúcich áut. 

„Mesto má snahu prijať politiku jedného auta na byt, ktoré môže parkovať zadarmo. Jedno mesto – jedna zóna. K tomu všetky ostatné autá zaťažiť poplatkom. Tak vytvoriť reálny tlak na ich zbavenie sa,“ uvádza samospráva na svojej webovej stránke. Za registráciu druhého vozidla zaplatia rezidenti poplatok 20 eur ročne, za tretie vozidlo zaplatia ročne 100 eur.

Zároveň zdôrazňuje, že parkovacia politika nemá byť spôsobom, ako získať viac peňazí do rozpočtu, ale len o nástrojom na reguláciu dopravy a zvýšenie kvality života občanov. Problém statickej a dynamickej dopravy sa totiž týka nielen vozidiel obyvateľov Kysuckého Nového Mesta, ale aj ľudí z regiónu.


„Pozitíva pocítime všetci. Časť vodičov preparkuje do dvorov rodinných domov a nevyužívaných garáží, časť odstráni z parkovísk svoje roky nevyužívané vozidlá. Návštevníci mesta tu prestanú parkovať dlhé hodiny až celodenne a nastane vyššia tzv. obrátkovosť parkovacích miest,“ spresňuje mesto. 


V celej zóne parkovania sa určuje základná cena dočasného parkovania motorových vozidiel za každú jednu začatú hodinu v sume 0,50 eur a to od nedele 18:00 do piatka do 18:00. Za parkovanie môžete zaplatiť jednorazovo cez aplikáciu alebo zaslaním SMS. Zaregistrovaný rezident je od úhrady oslobodený, parkovaciu kartu si môže vybaviť na tomto odkaze. 

V týchto dňoch preto mestská polícia spolu s dobrovoľníkmi náhodne kontroluje, či majú vozidlá parkujúce v meste oprávnenie. Motoristi si tak mohli za stieračom auta nájsť červený lístok v prípade, že svoje vozidlo ešte nezaregistrovali alebo zelený lístok v prípade, že s ich parkovaním je všetko v poriadku. 

„Pre mesto nie je prioritou robiť okamžité represívne akcie, ale nenásilnou formou oznámiť všetkým vodičom, že začiatok regulovaného parkovania v Kysuckom Novom Meste je realita,“ dodáva samospráva. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu