Aké mal Palárik študijné výsledky a s kým si dopisoval? Na otázky odpovedá nová výstava v Kysuckom múzeu v Čadci


Foto: Aké mal Palárik študijné výsledky a s kým si dopisoval? Na otázky odpovedá nová výstava v Kysuckom múzeu v Čadci Foto: Kysucké múzeum

Historik a projektový manažér Kysuckého múzea Mgr. Tomáš Adamčík, PhD. je autorom novej edukatívnej výstavy Palárik v Kysuckom múzeu v Čadci. Organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja výstavu pripravila pri príležitosti 55. výročia Palárikovej Rakovej.

„Rukolapná“ výstava, ako ju nazval sám autor, je venovaná nielen bohatému životu a dielu jedného z najvšestrannejších a literárne nadaných katolíckych kňazov 19. storočia, ale objasňuje aj jeho miesto v historickej pamäti na príklade Kysúc.  Návštevník si počas nej môže prečítať študijné výsledky Jána Palárika na nižšom františkánskom gymnáziu v Žiline, začítať sa do prvého čísla časopisu Cyrill a Method, nahliadnuť do súkromnej korešpondencie, pozrieť si Palárikove posudky divadelných hier či využiť hravé prvky v podobe puzzle a kartičiek s písmenami.

Prítomné sú aj pohľadnice a fotografie zo zbierok Kysuckého múzea približujúce pohľady na Palárikov dom aPalárikovu ulicu či verné reprodukcie obrazov, z ktorých najcennejším je maľba Jána Palárika od Jozefa Hanulu z roku 1930. Výstava približuje aj Palárikov sociálny okruh priateľov, preto na nej nechýbajú portréty Jozefa Karola Viktorina či Andreja Radlinského.


Historickú pamäť reflektuje originálna epoxidová busta J. Palárika od Stanislava Biroša zo zbierkového fondu Kysuckej galérie v Oščadnici. Zaujímavé sú aj bohaté materiály dokumentujúce vznik Palárikovej dvorany, ktorej architektonické plány spracoval tešínsky architekt Edvard David.

Výstavu, ktorá potrvá do konca septembra 2023, sa podarilo zostaviť aj vďaka významným inštitúciám. Medzi nimi Matica slovenská, Spolok sv. Vojtecha v Trnave, Literárny archív SNK v Martine, Literárne múzeum SNK v Martine, Západoslovenské múzeum v Trnave, Kysucká galéria v Oščadnici a Kysucké kultúrne stredisko v Čadci.

Miesto: Kysucké múzeum v Čadci
Dátum: 24.04.2023 - 08:00    30.09.2023 - 16:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu