Plánujete vlastné bývanie? Pozrite sa na vývoj cien nehnuteľností v Žiline za posledný polrok


Foto: Plánujete vlastné bývanie? Pozrite sa na vývoj cien nehnuteľností v Žiline za posledný polrok Foto: RODNAE Productions

Žilina je vďaka svojmu strategickému umiestneniu, bohatému kultúrnemu dedičstvu a krásam prírody atraktívnym miestom na život pre mnoho ľudí. Ak ste sa rozhodli poobzerať sa po vlastnej nehnuteľnosti v štvrtom najväčšom meste na Slovensku, pozrite sa na vývoj cien za posledný polrok.

Prvé kroky pred kúpou nehnuteľnosti

Na to, aby ste mohli konečne vlastniť svoj vytúžený domov, musíte začať pekne od začiatku. Jednou z najdôležitejších otázok, ktorú si treba ujasniť hneď v úvode, je financovanie bývania. Pre väčšinu ľudí je jedinou možnosťou hypotéka. S jej prvotným výpočtom vám pomôže hypotekárna kalkulačka, vďaka ktorej budete mať predstavu o výške splátok na vami zvolenú sumu. 

Po vyriešení financovania nezabudnite aj na podrobnú osobnú prehliadku potenciálneho bývania, overte si jeho právny stav a predávajúceho sa podrobne spýtajte na všetko, čo vás zaujíma.

Zdroj: pexels.com / RODNAE Productions


Aktuálny vývoj cien nehnuteľností v rámci Žiliny

Zatiaľ čo po minulé roky hlásil trh s nehnuteľnosťami výrazný nárast cien na celom území Slovenska, v poslednom období sa skôr hovorí o pomalom poklese, respektíve ich stabilizácii. V porovnaní s koncom minulého roka do marca 2023 nebola zmena cien nehnuteľností v Žiline veľmi výrazná, a to ani smerom nahor, ani nadol. 

Najstabilnejšie ceny za posledný polrok boli zaznamenané v oblasti novostavieb a cien za pozemky, pričom tento rozdiel kolíše v prvom prípade v desiatkach eur a v druhom prípade v jednotkách eur za meter štvorcový. O čosi kolísavejšie sú na tom ceny za domy, ktoré od 45. týždňa 2022 do 16. týždňa 2023 narástli v priemere zhruba o 400 eur. Samozrejme, všetko závisí aj od aktuálneho dopytu a ceny sa z týždňa na týždeň môžu meniť.

Ako sú na tom byty?

Prihliadnuc na výmeru bytov v porovnaní s domami vychádza v prepočte na meter štvorcový byt podstatne drahšie. Najdynamickejší vývoj možno pozorovať pri 4 a viac izbových bytoch, ktorých cena od decembra 2022 do marca 2023 narástla v priemere približne o tisíc eur za meter štvorcový. Mierny pokles však nastal v prípade 3-izbových bytov, a to približne v priemere až o 200 eur za meter štvorcový. O čosi menší pokles bol zaznamenaný pri 2-izbových bytoch, pričom cena za garsónky je za toto obdobie zhruba rovnaká.

Zdroj: pexels.com / SHVETS production


Od čoho závisí konečná suma za nehnuteľnosť?

To, koľko vás napokon vaše nové bývanie bude stáť, závisí od viacerých faktorov. Jedným z najdôležitejších je jednoznačne lokalita. Aj menší byt v pôvodnom stave môže v centre mesta vyjsť drahšie ako byt v novostavbe na okraji mesta. Zaváži aj občianska vybavenosť danej lokality, prípadne dostupnosť do centra. Ako sme už načrtli, dôležitý je aj stav nehnuteľnosti. 

Za novostavby alebo byt či dom po kompletnej rekonštrukcii si priplatíte. Vďaka tomu sa môže zdať, že kúpa nehnuteľnosti v pôvodnom stave vychádza finančne lacnejšie, avšak v konečnom dôsledku závisí všetko od miery rekonštrukcie, ktorú plánujete realizovať. Ďalej rozhoduje napríklad výmera, dispozícia, počet izieb, vek stavby a v neposlednom rade aj samotný vývoj trhu s nehnuteľnosťami.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok