Ako sa zbaliť na dlhú cestu?


Foto: Ako sa zbaliť na dlhú cestu?

Ak sa chystáte stráviť dlhšiu dobu v zahraničí v pomerne veľkej vzdialenosti od vášho aktuálneho bydliska, predstavuje balenie batožiny jeden z kľúčových úkonov. Na rozdiel od krátkych ciest a dovoleniek je odcestovanie na dlhšiu dobu z hľadiska príprav oveľa náročnejšie a malo by sa pri nich postupovať systematicky, najmä ak hlavným dopravným prostriedkom je lietadlo, ktoré vždy obmedzuje celkový objem batožín na palube. Tu je niekoľko tipov, ako si túto náročnú úlohu uľahčiť.

Akú batožinu si na dlhú cestu zabaliť?

Povolená veľkosť batožiny, ktorú si so sebou môžete vziať do lietadla, sa vždy odvíja od zmluvných podmienok poskytovateľa. Štandardné je si na dlhšie cesty zaplatiť jeden väčší kufor a príručnú batožinu – samozrejme je možné si priplatiť za ďalšiu batožinu, nie je to však vždy žiadúce a pro odbavovaní s tým môže byť problém. Prvý krok pri balení na dlhšiu cestu je tak zadováženie leteniek a overenie maximálnej povolenej veľkosti/ objemu/ hmotnosti batožiny. Ak ste v tejto fáze, vyskúšajte nájsť vhodné spojenie z Bratislavy na www.esky.sk/letenky/ci/bts/0/0/bratislava.


Ako postupovať pri balení batožiny?

Ak máte overenú hmotnosť a veľkosť povolenej batožiny, je čas pustiť sa do výberu položiek na zabalenie. V tomto smere je optimálne vytvoriť si plán založený na dôkladnom zvážení všetkých faktorov. Rozhodovať by ste sa mali podľa:

  • účelu cesty a celkovej dĺžky pobytu (dovolenka, formálna návšteva, pracovná či študijná cesta apod.)
  • aktivít, ktoré sa chystáte vykonávať (kultúrne podujatie, stretnutie s obchodnými partnermi, výlety do prírody atď.)
  • ročné obdobie a priemerné poveternostné podmienky
  • osobné preferencie

Pripravte si zoznam všetkých potrebných vecí a až potom začnite vyberať konkrétne položky. Veľmi dobré je si všetko pre kontrolu rozložiť na jednom mieste.

Čo do príručnej a odbavenej batožiny?

Odbavenú batožinu zastupuje kufor, ktorý si so sebou nebudete brať k sedadlu, mali by ste doň teda zabaliť také veci, ktoré počas letu nebudete potrebovať. Pri cestovaní lietadlom sa štandardne používa kufor na kolieskach, ktorý sa vždy balí vertikálne (teda tak, aby pri prevážaní došlo k čo najmenšiemu premiestňovaniu obsahu vo vnútri). Ku kolieskam, teda do spodnej časti, sa ukladajú ťažšie veci, ako topánky alebo hygienické potreby. Ľahšie veci vrátane oblečenia sa ukladajú skôr nahor. Položky je dobré do batožiny vkladať tak, aby bol minimalizovaný objem vnútorného vzduchu, ak teda balíte nejaké puzdrá alebo taštičky, snažte sa ich naplniť drobnými predmetmi podľa potreby.

Príručnú batožinu si so sebou vždy berieme k sedadlu. Obvykle ide o menšiu tašku či batoh, do ktorého sa balí to najdôležitejšie, kvôli bezpečnostným predpisom však nesmie obsahovať väčšie množstvo tekutín ani nič, čo by sa dalo použiť ako zbraň. Je silno odporúčané si do príručnej batožiny dať všetku elektroniku, aby nedošlo k jej poškodeniu – v odbavovanej batožine je toto riziko vyššie.


Ako zariadiť letenku rýchlo a výhodne?

Nákup leteniek môže byť relatívne ťažkou úlohou najmä pre ľudí, ktorý s tým nemajú veľa skúseností. Ak medzi takých patríte, všetko potrebné so môžete zadovážiť na odkaze www.esky.sk/letenky. Platforma eSky.sk okrem výhodných leteniek s možnosťou kombinácie rôznych poskytovateľov a flexibilnej platby (vrátane odloženej platby alebo splátok) ponúka tiež ďalšie služby zahŕňajúce jednoduchú rezerváciu ubytovania podľa vašich predstáv (v hoteloch, hosteloch, penziónoch, ale i chatách a na ubytovniach s veľmi prívetivými cenami) či niekoľko balíčkov cestovného poistenia.

V rámci platformy je možné si zriadiť osobný účet pohodlne ovládaný cez aplikáciu. Účet umožňuje veľmi rýchlu správu rezervácií a zadávanie ďalších objednávok. Vďaka globálnemu riešeniu tak platforma i váš účet predstavujú jedno miesto, na ktorom vyriešite všetky problémy spojené s cestovaním.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Inzercia/PR článok