Októbrový program na stanici Žilina-Záriečie


Foto: Októbrový program na stanici Žilina-Záriečie
štvrtok a piatok 1. a 2. 10., 19.00
tanečné predstavenie
VerTeDance (Cz): Korekce
V súčasnosti najoceňovanejšia inscenácia českej tanečnej scény (o.i. čerstvý držiteľ ceny The Herald Angel Award na prestížnom divadelnom festivale Fringe v Edinburghu) prichádza na Slovensko. Nádherná kombinácia pohybu a živej hudby s použitím originálnych súčasných tanečných techník, vyskladaných na pozadí témy neslobody a beznádeje človeka 21. storočia.
Réžia: Jiří Havelka; Choreografia a tanec: Veronika Knytlová, Tereza Ondrová, Martina Hajdyla Lacová, Karolína Hejnová, Robo Nižník, Jaro Ondruš, Petr Opavský; Hudba: Clarinet Factory

piatok – nedeľa, 2. – 4. 10.
tanečný workshop / WorkshoW III
Martina Hajdyla Lacová & Karolína Hejnová: Dotykom k pohybu
Tanečný workshop pod vedením dvoch profesionálnych tanečníčok z pražského tanečného súboru ME-SA, Martiny Hajdyly Lacovej a Karolíny Hejnovej. Téma vychádza zo skúseností pri práci s dvoma výnimočnými choreografmi a pedagógmi Rasmusom Ölmem a Renanom Martinsom de Oliveirom. Do akej situácie nás skupina môže dohnať, dotlačiť, priviesť? Ako ovplyvní môj tanec situáciu, v ktorej sa nachádzam? Ako môžu naše telá tancom abstrahovať konkrétnosť doby?
Workshop je určený pre pokročilých, ale aj pre tanečných začiatočníkov. Info a prihlasovanie: workshow@physicalarts-sk.com.

sobota 3. 10., 18.00, Nová synagóga
Dani Gal: DJ mix z Archívu historických nahrávok
Izraelský umelec Dani Gal dlhé roky zbiera vinylové platne s nahrávkami dokumentujúcimi historické udalosti 20. storočia. V archíve sa nachádzajú stovky záznamov z dobového rozhlasového vysielania vo všetkých jazykoch sveta. Prejavy svetových lídrov a rozhovorov s nimi, citácie mierových dohôd a petícií za ľudské práva sú svedectvom aj spomienkou na udalosti, ktoré tvorili dejiny od čias vynálezu fonografu až po pád Berlínskeho múru.

pondelok – pondelok, 5. – 12. 10.
Žilinský literárny festival 2015
XII. ročník medzinárodného festivalu ponúka viac ako 30 kultúrnych podujatí – čítačky, koncerty, výstavy, filmy, divadelné predstavenia, tvorivé dielne, súťaže, či literárne a divadelné improvizácie. Tento rok pozvanie prijali Pavel Vilikovský, Ján Štrasser, Michal Hvorecký, Martin Putna, Robo Roth, Jana Kirchner, Jozef Lupták, Marek Piaček, Michal Novinski, Soňa Holúbková, Pavol Demeš a mnohí ďalší. Hlavnými organizátormi festivalu sú kníhkupectvo Artforum, Stanica a Nadácia Polis, no podujatia sa budú konať na mnohých ďalších miestach – podrobné informácie nájdete na stránke www.zlf.sk.

utorok 6. 10., 17.00 a 20.00
kino / Projekt 100
Klub bitkárov (r. David Fincher)
Filmová ikona konca deväťdesiatych rokov o absolútnej strate hodnôt, anarchistických hlbinách v každom z nás a živote v permanentnom déjà vu konzumnej spoločnosti. Mainstreamový film, ktorý úplne narušil pravidlá mainstreamu a ukázal na veľkom plátne šokujúce násilné scény, obnažené pohlavné orgány a inteligentný terorizmus. Komplikovaná dejová skladačka adaptujúca rovnomenný a podobne prevratný román Chucka Palahniuka, pracujúci s odvekým motívom dvojníka. Katalógy z IKEA, Meat Loafove poprsie, päste v tme, tučniaci, liposukcia a mydlo. Snímka, ktorá bude za sto rokov vo všetkých učebniciach o dejinách filmu.
Klub bitkárov (Fight club) – David Fincher / D, USA / 1999 / 139 min / české titulky

streda 7. 10., 19.00
scénické čítanie
Robo Roth, Marek Piaček, Nick Cave: Dážď (A uzrela oslica anjela)
Nick Cave je hudobník, ktorého netreba predstavovať. Hudba však nie je jediné, čomu sa venuje. Okrem vydávania albumov píše aj knihy. Jeho román A uzrela oslica anjela zožal nadšené ohlasy svetovej kritiky pre svoj jazyk plný biblických metafor a zovretý príbeh rozprávaný na hranici sna a šialenstva.
V rámci Žilinského literárneho festivalu bude z tejto knihy čítať, a autorove piesne spievať, výnimočný herec Robert Roth, spolu s klavírnym doprovodom hudobníka a skladateľa Mareka Piačeka.

štvrtok 8. 10., 18.00
neformálna prezentácia
Alef 0 s Michalom Šandom: Nerozumím ničemu
Experimentálna poézia od šesťdesiatych rokov po dnešok. Konceptuálne umenie. Súčasná literatúra. Nie je to všetko len čmáranie grafomanov? O tom všetkom bude s divákmi diskutovať a svoju vlastnú tvorbu predstaví spisovateľ Michal Šanda, kritikou označovaný za jediného českého skutočne postmoderného spisovateľa.

piatok 9. 10., 20.00, Nová synagóga
koncert
Jana Kirschner: Moruša Čierna Tour
Koncom minulého roka vydala Jana Kirschner album s názvom Moruša Čierna, ktorý je pokračovaním unikátneho hudobného projektu. Prináša strhujúcu hudobnú cestu plnú prekvapení a dojímavých hudobných okamihov, ako aj originálnu melodiku a ženskú poetiku. Okrem piesní z oboch albumov Jana na koncerte zahrá aj skladby z albumu Krajina Rovina i najznámejšie skladby v novej úprave. Malý rodinný orchester doplnený o mužský spevácky kvartet, elektroniku a videoart nenechajú chladným ani náročnejšieho poslucháča.
Jana Kirschner synagóge veľmi pomohla, určite ste si ju všimli ako tvár kampane na 2%. Jej tohtoročnú podporu rekonštrukcie symbolicky zavŕši koncert v rámci Moruša Čierna Tour priamo v Novej synagóge.

sobota 10. 10., 10.00 – 15.00
Malý knižný trh
Tematické vydanie Malého trhu v rámci Žilinského literárneho festivalu, na ktorom sa budú „tržit” staré i nové knihy, časopisy, platne a veci s tým súvisiace. Info pre záujemcov o predaj: malytrh@stanica.sk.

sobota 10. 10., 15.30, Nová synagóga
koncert v rámci medzinádného festivalu zborového umenia
Spevy národov – Žilina Voce Magna 2015
Pamätáte si video z minulého roka, kedy do Novej synagógy prišli desiatky ľudí a začali spievať, až z toho behal mráz po chrbte? V rámci tohto ročníka festivalu speváckych zborov Voce Magna už nepôjde o náhodnú návštevu a tak môžete popoludní prísť do synagógy a vypočuť si ich. Opäť pôjde o neformálne stretnutie všetkých zborov z festivalu, začnú na Mariánskom námestí a potom budú pokračovať do synagógy. Celý program a hlavné koncerty festivalu, ktorý v Žiline od 7. do 10. októbra 2015 organizuje Žilinský miešaný zbor, nájdete na stránke www.vocemagna.sk.

nedeľa 11. 10., 19.00
prednáška
Whiskyho cestovateľské kino: Indonézia
Orangutany na Sumatre, výstup na 4 tisícovku na Borneu, jeden z posledných rajov na svete, odľahlé Togianské ostrovy, kde dodnes nieje elektrika a domorodci žijú tradičným spôsobom života, bizarné pohrebné jaskyne a rituály na ostrove Sulawesi, turistami zatiaľ neobjavené nádherné súostrovie Karimunjawa alebo hinduistická kultúra ostrova Bali. O tom všetkom bude reč na ďalšom pokračovaní Whiskyho cestovateľského kina.

utorok 13. 10., 17.00 a 20.00
kino / Be2Can
Taxi Teherán (r. Jafar Panahi)
Víťazný film Berlinale 2015 z ilegálnej dielne Džafara Panahího triumfuje nad politickou represiou.
Renomovaný iránsky tvorca sa vo svojom druhom filme nakrútenom v rámci núteného domáceho väzenia premenil na taxikára, ktorý prostredníctvom rozhovorov s rôznymi klientmi ponúka kritický pohľad na iránsku spoločnosť. Panahí tu bez akejkoľvek sebaľútosti a s odzbrojujúcim humorom nastoľuje otázku, ako sa má chovať umelec v zemi, ktorá mu neumožňuje slobodu prejavu. S kamerou pripevnenou za predným sklom svojho taxíka nakrútil Panahí film, ktorý povie viac, ako mnohé sociopolitické štúdie.
Taxi Teherán (Taxi) – Jafar Panahi / Irán / 2014 / 83 min / české titulky

streda 14. 10., 19.00
klavírny recitál
Robert Kohútek
Po niekoľkomesačnej prestávke oprašujeme biele krídlo a pozývame všetkých milovníkov osobného kontaktu s hudbou a klaviristami. Ďalší z recitálov ponúkne klavirista Robert Kohútek, ktorý sa v súčasnosti venuje predovšetkým hudobnému vzdelávaniu. Pri prvom pohľade na klasickú (klasicizujúcu?) dramaturgiu klavírneho recitálu absentuje ambícia priťahovať elitárske skupinky volajúce po „prekvapku“ za každú cenu. O to vzácnejšia príležitosť započúvať sa do hudobnej interpretácie, ktorá sa neschováva za častokrát zle ponímaný experiment. V programe zaznejú skladby Josepha Haydna, Franza Schuberta, Clauda Debussyho, Fryderyka Chopina a Eugena Suchoňa.

štvrtok – piatok, 15. – 16. 10.
pohybový workshop
Soňa Ferienčíková: Neustále sa meniace adaptácie
Workshop inšpirovaný tanečnými technikami predstavenia Bakkheia, v ktorom tancuje aj jeho lektorka Soňa Ferienčíková. Konštantná zmena, neustále nutná adaptácia a nekonečná transformácia sú východiskovými bodmi pri práci tanečníka, ktorého pozornosť neustále cestuje jeho hýbajúcim sa telom. Aj malá zmena v jeho pohybe môže znamenať totálnu zmenu významu. Účastníci sa zamerajú na detail verzus celok v priestore a ľudskom tele.
Workshop je určený pre pokročilých, ako aj začínajúcich tanečníkov a bude vedený formou improvizácie a systémom jenoduchých cvičení. Info a prihlasovanie: barbora@stanica.sk.

štvrtok 15. 10., 18.00
diskusný večer Petra Cibulku
Agora o fašizme v slovenskej politike a spoločnosti
Sú voľby do VÚC v Banskej Bystrici žltou kartou slovenským politikom alebo prebúdzajúcou sa skrytou prirodzenosťou našej spoločnosti? Je referendum o rodine a postoj veľkej časti verejnosti k utečeneckej kríze súčasťou tohto spodného spoločenského prúdu? Dostáva sa Slovensko na ďalšiu križovatku dejín? Čo môžeme robiť pre to, aby sme ochránili demokratické princípy? Na tieto a podobné otázky budú odpovedať hostia Petra Cibulku v ďalšej diskusii z cyklu Agora.

piatok 16. 10., 20.00
koncert
Genius Locci
Minuloročný hudobný objav domácej scény je projekt dvoch sestier a spriaznených hudobníkov, pohybujúci sa v žánroch indie folk / dream pop s autorskou tvorbou spievanou v angličtine. Za približne rok a pol svojej existencie odohrali vyše 70 koncertov v kluboch, na hudobných a filmových festivaloch (Grape, Bažant Pohoda, Waves Bratislava). Vystúpili aj ako predkapela britského speváka Toma Odella, či pesničkára menom Passenger z tej istej krajiny. Kapela bola nominovaná v kategóri „Objav roka“ v rámci hudobných ocenení Radio_Head Awards 2014. V máji 2014 vydali na vlastné náklady EP „Innate“ a momentálne sa pripravujú na nahrávanie debutového albumu.

sobota 17. 10., 17.00
divadlo pre deti
Divadlo z Pasáže: Kde je metla?
Príbeh o myšiach, ktoré si žijú svoj bezstarostný život na poli. Zažívajú veľa nových vecí a nie všetkému rozumejú. Ale prichádza pomocník… Predstavenie je interaktívne a je vhodné pre deti predškolského a mladšieho školského veku (už od 2 rokov).

nedeľa 18. 10., 19.00
kino / KineDok
Krv (r. Alina Rudnickaja)
Stanica pre mobilný odber krvi jazdí po mestečkách ako putovný cirkus. V Rusku je darcov dostatok. Starí, mladí, nezamestnaní aj dôchodcovia stoja v rade, aby sa dostali k strohým, ale materským sestričkám. Štát platí 850 rubľov (15 eur) za pol litra krvi. Pre mnohých ľudí to predstavuje ich jediný príjem. Veľká ruská ríša minulosti upadá a jej obyvatelia bojujú o prežitie. Ruské hospodárstvo je takmer úplne závislé od vývozu ropy a jej cien. Stále viac výrobkov sa priváža zo zahraničia. Rusko je svetový outsider a rovnako ako flákači, ktorí si nevedia nájsť prácu a predávajú svoju krv, aby prežili, Rusko predáva ropu. Krv a ropa na predaj…
Krv – Alina Rudnickaja / Rusko / 2013 / 59 min / slovenské titulky

utorok 20. 10., 17.00 a 20.00
kino / Be2Can
Dheepan (r. Jacques Audiard)
Dheepan je bojovník za nezávislosť, tamilský tiger. Keď sa občianska vojna na Srí Lanke blíží ku koncu a porážka sa zdá byť neodvratná, utečie do Paríža, kde začne novú kapitolu života ako správca domu na predmestí. Avšak ilúziu, že dokáže uniknúť konfliktom a vybudovať rodinu, čoskoro rozbije násilie, ktoré je vo veľkomeste na dennom poriadku. Tamilský tiger tak znovu musí použiť svoje vojenské inštinkty, aby ochránil to, na čom mu záleží.
Film získal najvyššie ocenenie Zlatá palma na festivale Cannes 2015.
Dheepan (Dheepan - L’homme qui n’aimait plus la guerre) – Jacques Audiard / FR / 2015 / 109 min / české titulky

streda 21. 10., 18.00 – 21.00
cestovateľský večer
Cestou necestou mini
Cestovateľský večer s prednáškami z rôznych kútov sveta ako návnada na novembrový festival Cestou necestou. Podrobný program nájdete na www.cestounecestou.sk.

štvrtok 22. 10., 19.00
tanečné predstavenie
Peter Šavel a kol.: Bakkheia – dancing on the edge
Predstavenie Bakkheia sa po viac ako roku reprízovania po celej Európe vracia späť na miesto svojho vzniku. Tanečná performance pohybujúca sa na tenkej hranici medzi divákom a performerom, spoločenskou normou a animalitou, šialenstvom a genialitou. Divák je vtiahnutý do predstavenia, ani sa nenazdá a spolu s performermi sa chveje, dotýka a cíti. Predstavenie bolo zaradené do prestížneho výberu Aerowaves Twenty Artists 2015.
Choreografia, koncept, réžia: Peter Šavel; Účinkujúci, spolupráca: Gyula Cserepes, Soňa Ferienčíková, Tereza Ondrová

piatok 23. 10., 20.00, Nová synagóga
koncert
Korben Dallas + Zrní (CZ)
Kapela Korben Dallas vznikla v roku 2010. Výraznejšie sa presadili s druhým albumom Karnevalová vrana (2013), natočili klipy k trom skladbám (Otec, Zlatý jeleň a Beh) a na Radio_Head Awards 2013 získali ceny za najlepší album, singel a najlepšiu koncertnú kapelu. V októbri 2014 skupina vydala tretí album Banská Bystrica. Vystúpili na slovenských a českých festivaloch ako Pohoda, Colours of Ostrava, Rock for People alebo Grape. Radi spolupracujú aj s inými hudobníkmi a skupinami. S Janou Kirschner nahrali pieseň Spolu, v projekte Korben Dallas Symphony hrajú v sprievode Štátneho komorného orchestra Žilina. Najviac koncertov odohrali s českou kapelou Zrní, s ktorou hrajú aj aktuálne turné. Zrní je z Kladna – „něžný artbrut, kladenskej uhelnej zen“. S albumom Soundtrack ke konci světa (2012) získali cenu Anděl pre objav roka, najnovší album Následuj kojota vyšiel minulý rok.

nedeľa 25. 10., 17.00
ochutnávka
Koreňová Vegánska nedeľa
Koreňová zelenina pre nás nie je nič nové a revolučné. Obyčajný petržlen nikoho nevyhodí zo stoličky. Avšak ruku na srdce, koho nepoteší, keď príde cez upršaný a chladný deň domov a môže si dať teplú a voňavú polievku? Priznajme mrkve a jej ostatným bratom a sestrám aspoň nejaký kredit a dajme im priestor zahviezdiť na októbrovej vegánskej nedeli. Aj vy nakrájajte pár koliesok a doneste ich so sebou.

pondelok 26. 10., 18.00, Nová synagóga
prednáška a spoločná večera
Made in Czechoslovakia
Finisáž výstavy Strach. Pôvod štátu. Spoločná, neformálne slávnostná večera spojená s prednáškou o krátkych dejinách spoločného štátu Čechov a Slovákov.

utorok 27. 10., 17.00 a 20.00
kino / Be2Can
Perleťový gombík (r. Patricio Guzmán)
Dokumentárna esej, v ktorej Patricio Guzmán rozjíma o histórii svojej krajiny prostredníctvom fenoménu, ktorý výrazne určuje jej ráz. V Nostalgia de la luz, prvom Guzmánovom dokumente, to bolo svetlo z hviezd, ktoré filmárov sprevádzalo na ceste za traumatickým dedičstvom pinochetovského režimu, v Perleťovom gombíku si zvolil vodu. Zlomky spomienok, strhujúca scenéria a vizionárske pohľady do hlbín kozmu sa vo filme skladajú do podmanivého celku, podfarbeného autorovým emotívnym komentárom.
Film získal Strieborného medveďa za najlepší scenár na Berlinale 2015, kde bol nominovaný na Zlatého medveďa za najlepší film.
Perleťový gombík (El botón de nácar) – Patricio Guzmán / Chile, F, ESP / 2014 / 82 min / české titulky

streda 28. 10., 18.00
súťažný večer
Filmový kvíz s Petrom Konečným vol. 2
Máte radi filmy, radi sa o nich rozprávate a ešte radšej súťažíte? Tak nepremeškajte druhý filmový kvíz na Stanici s množstvom zaujímavých ukážok, otázok a netradičných kinematografických disciplín. Ak nás chcete potešiť svojimi filmovými znalosťami, zabaviť sa a vyhrať fajn veci (napr. voľné lístky na akcie, účet na bare, filmové plagáty), odporúčame vytvoriť si vopred 2 až 4-členné tímy a prihlásiť sa mailom na rezervacie@stanica.sk.

štvrtok – piatok, 29. – 30. 10.
prázdninový program pre školákov
Jesenné prázdniny 2015 so Stanicou
Detské prázdninové sympózium s ľahkým nádychom Halloweenu a príchuťou strašenia, ktoré určite nesklame žiadneho prázdninujúceho školáka! Výtvarné maskovanie a fotografovanie, modelovanie z hliny a tvorba jednoduchých scén a performance spolu s lektormi Stanice – Martu, Hankou a Dušanom.
Aktivita je vhodná pre školákov - deti od 6 rokov. Info a prihlasovanie: martu@stanica.sk, 0949 354 582.

štvrtok 29. 10., 19.00
performance
D’EPOG (CZ): Vše, co je krásné, rozmnožit má se.
Inscenácia sa sústreďuje na oblasť festivity modernej spoločnosti, na schopnosť či neschopnosť ľudí sláviť, baviť sa, zdieľať, kolektívne prežívať. Sme spoločnosť, ktorá sem tam potrebuje „vypnút“ a sem tam prežiť niečo „extra“. Každý deň nie je nedeľa a my ešte musíme napočítat veľa dní, kým príde náš piatok každodenný. Čo a akým spôsobom oslavujeme? Oslava – čas, keď sa prestaneme nudiť? Aké katalyzátory zábavy potrebujeme? Potrebujeme z každodennosti unikať? Kam?
Réžia: Lucia Repašská; Účinkujú: Zdeněk Polák, Radim Brychta, Janet Prokešová, Zuzana Smutková a hostia

piatok 30. 10., 19.00, Nová synagóga
koncert
Preßburger Klezmer Band: SEVER!
Preßburger Klezmer Band, ktorý patrí medzi popredné skupiny v rámci world music v Európe, pripravil ďalší hudobno-tanečný multikultúrny projekt s geografickým zameraním – tento rok predstavuje fúziu folklóru menšín žijúcich na severnom Slovensku pokračujúc smerom na sever do Poľska, Bieloruska, Ruska až do Baltu s klezmerom (ľudovou hudbou východoeurópskych Židov). Projekt nadväzuje na predchádzajúce mimoriadne úspešné projekty Východ! a Juh!, ktorý sme uviedli v Žiline pred rokom na Stanici.
V sólistických tanečných úlohách sa predstaví člen CreDance Filip Takáč a sólistka Lúčnice Linda Luptáková. Na hudobnom spracovaní sa podieľal známy slovenský skladateľ a spracovateľ folklóru Peter Jantoščiak a členovia kapely.

sobota 31. 10., 19.00
koncert a premietanie
Pod Altánkom, DxFxFx
Chalani z DIY skejtového kolektívu Ratz Skates boli cez leto brázdiť USA. O tom, čo zažili, prídu porozprávať, premietnu video z výletu a tešiť sa tiež môžete na koncert kapely Pod Altánkom zo Spišskej Novej Vsi a domáceho solitéra Dáša fon fľaša.

Stanica Žilina-Záriečie
Kultúrne centrum Stanica prevádzkuje občianske združenie Truc sphérique. Viac info aj aktuálne o programe na www.stanica.sk. Rezervácie lístkov mailom na rezervacie@stanica.sk alebo telefonicky na čísle 0948 344 606.

CAFÉ_Stanica
Kaviareň na Stanici je otvorená každý pracovný deň od 10.00 do 22.00 h a počas večerných akcií, k dispozícii je bezplatný wi-fi hot spot, ktorý poskytuje spoločnosť HMZ Rádiokomunikácie – Bluenet.

Ateliéry Stanica


Pondelok
10.00 – 11.00 Pidipondelok / Muzilienka (deti vo veku 1 – 3 rokov)
15.30 – 16.30 Pidipondelok / Muzilienka (deti vo veku 3 – 4 rokov)
17.00 – 18.00 Pidipondelok / Muzilienka (deti vo veku 5 – 6 rokov)

Utorok
16.00 – 17.30 Minivýtvarka predškoláci (4+)

Streda
14.00 – 16.00 Detský zbor (8+)
15.30 – 18.00 Výtvarný klub pre teenagerov

Štvrtok
14.00 – 15.30 Výtvarka školáci (6+)
16.00 – 17.30 Minivýtvarka predškoláci (4+)

Na dielne je potrebné sa vopred zaregistrovať.
Pidipondelky / Muzilienky a Detský zbor: Hana Hudcovičová Lukšů – hanka@stanica.sk, 0907 178 756
Minivýtvarky a Výtvarky: Martu Hlavajová – martu@stanica.sk, 0949 354 582

Stanicu nájdete aj na:
Facebook – http://www.facebook.com/StanicaZilinaZariecie
Twitter – http://www.twitter.com/stanicazilina
Instagram – http://instagram.com/stanicazilina
Flickr – http://www.flickr.com/photos/stanica/sets/


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu