V Žiline dočasne ostanú staré parkovacie automaty, mesto ich chce odkúpiť za desaťtisíce eur


Foto: V Žiline dočasne ostanú staré parkovacie automaty, mesto ich chce odkúpiť za desaťtisíce eur Foto: Ilustračné foto

O mesiac dôjde v Žiline k viacerým zmenám súvisiacim s parkovaním. V stredu 7. júna ich odštartuje ukončenie zmluvy so Žilinskou parkovacou spoločnosťou súčasne s prevzatím zodpovednosti za statickú dopravu vedením mesta.

Primátor Peter Fiabáne na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva priblížil aktuálnu pripravenosť samosprávy na spustenie vlastnej parkovacej politiky. O rovnakej téme hovoril aj na TREND konferencii o parkovaní, ktorá sa uskutočnila v utorok 25. apríla v Bratislave.

Mesto Žilina už podpísalo zmluvu s českou firmou FT Technologies, ktorá dodá a bude prevádzkovať centrálny parkovací systém. Ten má slúžiť nielen na podávanie a overovanie žiadostí o parkovacie karty, ale aj ako aplikácia pre rýchlu kontrolu úhrady parkovného. Samospráva dodávateľovi zaplatí konfiguračný poplatok vo výške 34 440 eur a následne bude uhrádzať pravidelnú mesačnú platbu 516 eur za prevádzkovanie systému.


Aktuálne prebieha aj verejná súťaž o platobný systém na úhradu parkovného prostredníctvom SMS správ. Nový projekt dopravného značenia rieši žilinská univerzita. Novinkou majú byť tiež parkovacie automaty, ktoré umožnia napríklad aj použitie platobnej karty. Tie však mesto do termínu prevzatia parkovacej politiky nezíska a nespustí do prevádzky. Dočasne preto v uliciach ostanú staré zariadenia.


„Parkovacie automaty ideme prebrať tie staré, tie primitívne, ale už sa pripravuje súťaž na nové, moderné, na platobnú kartu. Paralelne robíme niekoľko krokov. Základ je, aby to 7. júna ľudia čo najmenej pocítili a aby mohli fungovať tak, ako boli zvyknutí,“ priblížil Fiabáne na konferencii ekonomického týždenníka TREND.

Parkovacie automaty plánuje samospráva odkúpiť od Žilinskej parkovacej spoločnosti. Podľa primátorovho vyjadrenia na aprílovom zasadnutí mestského zastupiteľstva ich chce mesto získať za nižšiu cenu, než navrhuje znalecký posudok. Spolu s dopravným značením a projektom má 52 starých automatov stáť približne 48-tisíc eur.

Na ich odkúpení sa malo mesto s parkovacou spoločnosťou dohodnúť na valnom zhromaždení, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok 27. apríla. Podmienky odkúpenia sú však podľa vyjadrenia hovorkyne mesta Zuzany Holienčíkovej naďalej predmetom rokovania spoločníkov. Od 7. júna majú byť napriek tomu funkčné a upravené na nový cenník a dobu spoplatnenia v zmysle schváleného VZN.

„Cieľom je však pôvodné automaty postupne vymeniť za nové, moderné, ktoré budú automatizovane prepojené s centrálnym parkovacím systémom mesta, kontrolou, ktoré umožnia platbu kartou a podobne. Dodanie nových parkovacích automatov očakávame v závislosti od výsledku verejného obstarávania, ktoré bude vyhlásené v najbližších dňoch,“ doplnila Zuzana Holienčíková.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu