Priazeň vyše 3-tisíc čitateľov si v súťaži Kniha Horného Považia získala história, povesti i detský príbeh


Foto: Priazeň vyše 3-tisíc čitateľov si v súťaži Kniha Horného Považia získala história, povesti i detský príbeh Foto: Krajská knižnica v Žiline

Do čitateľskej súťaže Kniha Horného Považia 2022 bolo nominovaných 45 knižných titulov spätých s regiónom Horné Považie témou alebo osobou autora textovej či obrazovej časti. Do kategórie beletria bolo zaradených 22 kníh a do kategórie odborná literatúra 23 kníh. O ich umiestnení napokon rozhodlo celkovo 3 321 čitateľov.

Počas slávnostného vyhodnotenia v priestoroch vyhlasovateľa súťaže, teda v Krajskej knižnici v Žiline, boli v utorok 25. apríla ocenení autori víťazných knižných titulov. Najväčšiu podporu čitateľov v kategórii odborná literatúra si získala publikácia Hričov. Čriepky z časov dávnominulých z pera Ľubomíra Kováčecha, ktorému hlas odovzdalo 253 hlasujúcich.

V kategórii beletria nastala výnimočná situácia, keď prvé miesto pripadlo až dvom súťažiacim. Obe výherné knihy – Dvanásť krásavíc. Povesti o hradoch z povodia Váhu od autora Jána Moravca a Komora babky Želky od autorky Kataríny Mikolášovej – totiž získali od čitateľov 517 hlasov.


Výherné knižné tituly v kategórii odborná literatúra:

  • 1. miesto (253 hlasov) – Hričov. Čriepky z časov dávnominulých (Ľubomír Kováčech)
  • 2. miesto (239 hlasov) – Vášeň zvaná film (Jožko Mičo)
  • 3. miesto (229 hlasov) – Strečno 700. Z histórie obce 1321-2021 (Silvester Trnovec)

Výherné knižné tituly v kategórii beletria:

  • 1. miesto (obe 517 hlasov) – Dvanásť krásavíc. Povesti o hradoch z povodia Váhu (Ján Moravec) a Komora babky Želky (Katarína Mikolášová)
  • 2. miesto (227 hlasov) – Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj (Júlia Marcinová)
  • 3. miesto (114 hlasov) – Ľadová legenda. Hrdinovia Západného kráľovstva (Juraj Vojtáš)

Na slávnostnom vyhodnotení súťaže boli z hlasujúcich vyžrebovaní traja výhercovia, ktorí získali vecné ceny, predplatné periodika MY Žilina a čitateľský preukaz Krajskej knižnice v Žiline na jeden rok,“ spresnila knižnica, ktorá zároveň autorom víťazných kníh ponúkla spoluprácu a priestor pre prezentáciu publikácií širokej verejnosti na pôde knižnice.

Obdoba čitateľskej súťaže prebieha aj v ostatných regionálnych knižniciach Žilinského kraja. Z víťazných publikácií bude zostavená výstava, ktorá bude postupne sprístupnená vo všetkých regionálnych knižniciach kraja.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu