Malí aj veľkí dobrovoľníci vyzbierali 40 vriec odpadu z brehov Vodného diela Žilina


Foto: Malí aj veľkí dobrovoľníci vyzbierali 40 vriec odpadu z brehov Vodného diela Žilina Foto: Karol Haas

Záujem Žilinčanov o čisté životné prostredie postupne narastá. Svedčí o tom aj počet akcií zameraných na upratovanie rôznych častí mesta, na ktorých sa zúčastňujú desiatky obyvateľov. Jedna z nich sa uskutočnila v sobotu 22. apríla.

Na Deň Zeme sa malí aj veľkí obyvatelia Žiliny spojili, aby vyčistili brehy vodného diela. Akciu už 6. rok zorganizovala nezisková organizácia Eko Friendly Žilina, ktorá podobnými podujatiami pomohla odstrániť až 12 veľkokapacitných kontajnerov odpadu z miest, kam skutočne nepatrí.

„Naším cieľom bolo vždy upozorniť na nečistotu verejného priestoru a ísť príkladom pre mladšie generácie. Čo je pozitívne, do čistenia vodného diela sa zapája každoročne viac skupín ľudí a škôl a čistia priebežne počas roka,“ uviedol žilinský poslanec Karol Haas.



Podujatia sa zúčastnilo približne 40 dobrovoľníkov, ktorí spoločnými silami naplnili odpadom 40 vriec. Ruky k dielu priložili napríklad aj žiaci Základnej školy Martinská a Základnej školy s materskou školou sv. Gorazda.

„Vnímame, že odpadu na vodnom diele je každým rokom menej a už tam nenachádzame tak veľký bordel, ako kedysi. Veľmi pomohlo aj zálohovanie plastových fliaš a plechoviek, ktoré sa z vodného diela v podstate úplne stratili. Dúfame, že záujem ľudí o životné prostredie bude pokračovať a postupne nebudeme musieť organizovať dobrovoľnícke akcie,“ doplnil Haas.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu