V Múzeu kysuckej dediny otvoria letnú turistickú sezónu tradičným stavaním mája


Foto: V Múzeu kysuckej dediny otvoria letnú turistickú sezónu tradičným stavaním mája

Kysucké múzeum pozýva v nedeľu 30. apríla 2023 všetkých priaznivcov folklóru a tradícií do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke na podujatie Odomykanie brán skanzenu. Letná turistická sezóna v Múzeu kysuckej dediny a na Historickej lesnej úvraťovej železnici začne stavaním májov.

„Mágia lásky, života sa od staroveku spája s mesiacom máj, v ktorom sa jarné ľudové obyčaje prelínajú s príchodom letného obdobia. Magická funkcia stromov a zelene prinášajúca nový život a zdravie v ľudovej tradícii sa postupne logicky spojila s cirkevným obradoslovím, v ktorom má zeleň rovnako vysoko obradný význam,“ uvádza etnograf Kysuckého múzea Pavol Markech.

Ako jeden z najvýraznejších prejavov sa po stáročia udržiavalo v predvečer 1. mája stavanie vysokých stromov – „májov“ slobodným dievčatám zo strany mládencov po kysuckých dedinách a pľacoch. Mládenci ich stavali pôvodne potajomky v noci. „Stromy mali prichystané dopredu, zrezané, očistené od kôry a ukryté na kraji lesa. I keď dievky vyzvedali, mládenci všetko držali v tajnosti a dievky v napätí,“ dodáva Markech.

Počas podujatia nebude chýbať hudba, spev, tanec v podaní miestneho súboru FS Bystrica. Tešiť sa môžete aj na novú výstavu Hlávka do krásy odetá, ktorá prezentuje rôzne pokrývky hlavy (čepce, šatky, klobúky) zo zbierok Kysuckého múzea.

Okrem toho si na svoje prídu aj milovníci historických vozidiel, pretože do skanzenu zavítajú účastníci akcie 200 kilometrov Československom. S otvorením novej letnej sezóny sa návštevníci môžu tešiť aj na jazdy na Historickej lesnej úvraťovej železnici. 


Program: 

13:00 – 16:00 Výstava historických vozidiel - veteránov 

13:30 Stavanie mája pri základnom kameni

14:00 Sprievod folkloristov s polazničkou k obytnému domu Do Rybov

14:10 Stavanie mája na lúke pri obytnom dome Do Rybov

14:40 – 15:30 Folklórne vystúpenie na pódiu pri Krčme z Korne


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu