Po štyroch rokoch čakania vysadili v Kysuckom Novom Meste vyše 80 nových stromov


Foto: Po štyroch rokoch čakania vysadili v Kysuckom Novom Meste vyše 80 nových stromov Foto: Facebook/Kysucké Nové Mesto nové a krajšie

V pondelok 17. apríla vysadili v Kysuckom Novom Meste 82 kusov nových stromov. Urobili tak vrámci projeku „Podpora biodiverzity prvkami zelenej infraštruktúry v obciach Slovenska – Zelené obce Slovenska“, ktorého realizácia bola pozastavená v dôsledku pandémie covidu.

Nové zdravé stromy zdobia voľné priestranstvá na uliciach Clementisova (18 ks), Nábrežná (5 ks), Sládkovičova (9 ks), ČSA (50 ks). Najčastejšie vysadenými drevinami boli Javor mliečny, Lipa malolistá i Jarabina vtáčia. V meste však vyrastie aj niekoľko jaseňov, javorov i štyri čerešne. 

Do projektu sa Mesto Kysucké Nové Mesto zapojilo ešte v roku 2019 s tým, že mohli získať finančné prostriedky až do výšky 16 500 eur.


„Vďaka spolupráci s Údržbou mesta a projektantom sa vybrali vhodné lokality na výsadbu, z vopred stanoveného zoznamu drevín sa vybrali dreviny na výsadbu a následne projektant vypracoval projekt. V našom meste je veľa zelených plôch, na ktorých je výsadba limitovaná inžinierskymi sieťami a ich ochrannými pásmami, preto sa teším, že sa nám podarilo nájsť vhodné lokality na uskutočnenie projektu,“ uviedla Zuzana Kubicová z Referátu životného prostredia.

Po úspešnom vytvorení projektu mesto poslalo žiadosť na Slovenskú agentúru životného prostredia o poskytnutie prostriedkov, ktoré mali zahŕňať nákup drevín a samotnú realizáciu výsadby. Žiadosť bola úspešná, no pandémia covidu realizáciu projektu pozastavila.

Nových stromov sa tak samospráva dočkala až po takmer štyroch rokoch. „Naše mesto je pekné, chráňme si zeleň, či už novovysadenú, alebo tú, ktorá nám pomáha už veľa rokov pri vytváraní zdravších podmienok pre náš život,“ dodáva Kubicová. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu