Cyklobusy v Žiline majú za sebou prvú sezónu. Prepravili cez 640 bicyklov


Foto: Cyklobusy v Žiline majú za sebou prvú sezónu. Prepravili cez 640 bicyklov Foto: ilustračné

Prvé dva cyklobusy vyrazili z Autobusovej stanice Žilina v sobotu 13. júna. Prvú sezónu majú úspešne za sebou, spolu previezli viac ako 640 bicyklov. Cyklistika sa v našom regióne začína považovať za akýsi národný šport. Čoraz viac turistov spoznáva krásy severného Slovenska práve zo sedadla bicykla, preto SAD Žilina a Žilinský samosprávny kraj spustili v polovici júna tohto roku v Žiline ojedinelý projekt – cyklobusy. Ide o špeciálne upravené autobusy, ktoré za sebou ťahajú tzv. cyklovleky, kde si cestujúci môžu odložiť bicykle. Podobnú službu ponúkajú na Slovensku len v okolí Banskej Bystrice, kde je ale spôsob prevádzky cyklobusových spojov iný, preto žilinský projekt možno považovať za jedinečný.

Zo Žiliny sa možno zviesť cyklobusom na dva smery. Prvým je Terchovská dolina, ktorá sa považuje za raj cyklistiky. Je tu vyznačených viac ako 600 kilometrov cyklotrás. Ide prevažne o horskú cyklistiku, takže si tu na svoje prídu najmä nadšenci náročnej cykloturistiky. Konečnou zastávkou je Terchová, odkiaľ možno vyraziť na Žilinu, Zázrivú či Kysuce. Druhou trasou cyklobusov je Bystrická dolina s cieľovou stanicou Nová Bystrica. Táto lokalita je vyhľadávaná najmä rodinami s deťmi, keďže cyklochodníky sú dobre značené, mimo hlavných ciest, s možnosťou oddychu a najmä krásnymi výhľadmi do okolia.

Zavedenie cyklobusov do vychýrených cyklolokalít bol určite veľmi dobrý krok. Kým do rodiska Juraja Jánošíka sa do konca leta zviezlo 100 cyklistov, smerom na Novú Bystricu ich bolo až 546. Spolu tak obe linky previezli 646 bicyklov, nehovoriac o veľkom množstve turistov, ktorí si tieto spoje tiež obľúbili. „Teší ma, že v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom sa nám podarilo zaviesť autobusy pre cyklistov a turistov do atraktívnych turistických oblastí Terchovskej doliny a Bystrickej doliny na Kysuciach. Vďaka cyklobusom mohli rodiny s deťmi, turisti i ďalší návštevníci spoznať na bicykli alebo peši prekrásnu prírodu v okolí Žiliny.

Máme záujem v tomto projekte pokračovať aj v budúcom roku,“ povedal Peter Pobeha, generálny riaditeľ SAD Žilina. Ak máte nápady alebo pripomienky, ako túto službu do budúcnosti ešte vylepšiť, píšte priamo na e-mail pripomienky@sadza.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu