DPMŽ chce zvýšiť ceny lístkov a zrušiť bezplatné cestovné pre žiakov a seniorov, o zmenách rozhodnú poslanci


Foto: DPMŽ chce zvýšiť ceny lístkov a zrušiť bezplatné cestovné pre žiakov a seniorov, o zmenách rozhodnú poslanci Foto: Ilustračné foto

Na najbližšie zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Žiline putuje návrh na uznesenie, ktorým by sa zvýšili ceny lístkov na mestskú hromadnú dopravu. Materiál predkladá Mikuláš Kolesár, konateľ spoločnosti Dopravný podnik mesta Žiliny.

Navrhované zmeny, ktoré mnohých občanov nepotešia, zahŕňajú zvýšenie cien elektronických a SMS lístkov, ako aj predplatných základných, zľavnených a prenosných lístkov. Okrem toho má skončiť možnosť bezplatného cestovania pre deti od 6 do 16 rokov a občanov vo veku 62 až 69 rokov. Dopravný podnik chce naopak zrušiť poplatok 20 eur (prípadne 1 euro pre každé tretie a ďalšie dieťa v rodine) za zápis nároku na bezplatnú prepravu na dopravnú kartu.

„Bezplatnú dopravu s poplatkom navrhujeme nahradiť zľavnenou dopravou pre obyvateľov mesta Žilina, ktorá bude určená pre vybrané skupiny obyvateľov, preto návrh na zmenu do tarifných služieb a tiež pridanie zľavneného celoročného predplatného lístka 195 eur pre všetkých obyvateľov s trvalým pobytom v meste Žilina,“ vysvetlil Kolesár.

Navrhovaná cena pre obyvateľov s trvalým pobytom na území mesta má zodpovedať hodnote troch 90-dňových lístkov. Žiaci od 6 rokov do ukončenia 15 rokov a starší občania od 62 do 69 rokov by po novom zaplatili za ročný predplatný lístok 30 eur. Každé tretie a ďalšie dieťa v rodine by mohlo celý rok jazdiť autobusmi a trolejbusmi za euro. Tieto ceny rovnako platia iba pre ľudí, ktorí majú trvalý pobyt nahlásený v Žiline.



Dôvodom zvýšenia sadzieb poplatkov je predovšetkým nárast priamych nákladov na zabezpečenie mestskej hromadnej dopravy. Dopravný podnik navyše nevidí ďalší dôvod na poskytovanie výraznej zľavy pri nákupe jednorazového elektronického lístka (napríklad platobnou kartou v autobuse), pretože jej motivačný charakter už údajne pominul.

Samospráva každoročne vypláca stratu, ktorú má dopravca na cestovnom. V priemere mesto uhradí takmer 73 percent z celkových nákladov na prevádzkovanie mestskej hromadnej dopravy, čo je približne o 5 percent viac, než platia porovnateľné mestá na Slovensku. Pokiaľ by navrhovaná tarifa platila už v roku 2022, tržby Dopravného podniku mesta Žiliny by sa zvýšili o takmer 448-tisíc eur.

Zdroj: Mikuláš Kolesár, návrh na uznesenie mestského zastupiteľstva


Pokiaľ predložený návrh poslanci schvália, zmena tarify a sadzobníku poplatkov za mestskú hromadnú dopravu vstúpi do účinnosti 1. júla 2023.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu