VIDEO: Na cestu k obľúbenej Žiarskej chate spadla lavína, smerujú tam horskí záchranári so psom


Foto: VIDEO: Na cestu k obľúbenej Žiarskej chate spadla lavína, smerujú tam horskí záchranári so psom Foto: Zamestnanci Žiarskej chaty

Žiarska chata je obľúbeným cieľom či zastávkou turistov, ktorí sa vybrali obdivovať krásy Liptova a Západných Tatier. Dnes (17. apríla) v popoludňajších hodinách prístupovú cestu k chate zasypala lavína. Informovala o tom Horská záchranná služba na svojom oficiálnom webe.

Cestu pravidelne využívajú nielen peší turisti, ale aj bežkári, cyklisti či motorové vozidlá s povolením. Základová lavína, ktorá sa popoludní uvoľnila spod vrchu Príslop, vytvorila na tejto trase približne 3-metrovú zátarasu.



Na mieste, kam masa snehu dopadla, sa podľa predbežných informácií od zamestnancov chaty nemali nachádzať žiadne osoby. Na cestu však napriek tomu okamžite vyrazili horskí záchranári zo Žiarskej doliny spolu so psom, ktorý im pomôže prehľadať lavínisko.

„Základové lavíny sú typické pre jarné obdobie, kedy vplyvom oteplenia a premočenia snehovej pokrývky dochádza hlavne na trávnatom podklade a zväčša v popoludňajších hodinách k ich uvoľneniu. Horská záchranná služba preto vyzýva návštevníkov horských oblastí k zvýšenej ostražitosti a opatrnosti pri pohybe v horách,“ upozorňujú záchranári.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu