Firma vydávala tabak za hnojivo, vyhla sa zaplateniu dane 647-tisíc eur. Páchateľom hrozí až 12 rokov väzenia


Foto: Firma vydávala tabak za hnojivo, vyhla sa zaplateniu dane 647-tisíc eur. Páchateľom hrozí až 12 rokov väzenia Foto: Finančná správa Slovenskej republiky

V Žilinskom kraji prebiehala v uplynulom období akcia Kriminálneho úradu finančnej správy s názvom Drotár. Zameraná bola na odhalenie nelegálneho skladovania a prepravovania tabaku do zahraničia. Páchatelia pritom krabice plné tabaku vydávali za hnojivo, aby sa vyhli plateniu daní.

Príslušníci finančnej správy vykonali prehliadku skladových a nebytových priestorov, ktoré si prenajímala nemenovaná obchodná spoločnosť. Počas nej objavili množstvo krabíc, v ktorých sa malo údajne nachádzať hnojivo. Po ich dôkladnejšom preskúmaní však vyšlo najavo, že v sklade je uložená tabaková surovina s celkovou hmotnosťou viac než 5,4 tony.



„Obchodná spoločnosť si pritom nesplnila svoju registračnú povinnosť k dani z tabakových výrobkov a podávala nulové daňové priznanie na DPH, pričom vykonávala obchodnú činnosť. Nelegálnou činnosťou podľa predbežných odhadov páchatelia okradli štát na spotrebnej dani z tabakových výrobkov o 547 tisíc eur a na DPH o ďalších 100 tisíc eur,“ uviedla Finančná správa Slovenskej republiky na svojom webe.

Počas akcie sa kriminalistom okrem tabaku podarilo zadržať aj dve osoby. Jedna z nich má byť dokonca súčasťou organizovanej skupiny zločincov, ktorí na území Európskej únie nelegálne vyrábajú a distribuujú cigarety. Pokiaľ bude páchateľom dokázaná vina, hrozí im uväznenie na 7 až 12 rokov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu