Cez diery v moste na Liptove vidieť vodu, opravu za 2 milióny eur začnú najskôr v roku 2024


Foto: Cez diery v moste na Liptove vidieť vodu, opravu za 2 milióny eur začnú najskôr v roku 2024 Foto: Mesto Liptovský Mikuláš

Technický stav mostného objektu, ktorý prepája niekoľko mestských častí Liptovského Mikuláša, už niekoľko rokov výrazne degraduje. Koncom marca pristúpilo vedenie mesta k preventívnemu obmedzeniu maximálnej povolenej rýchlosti, ako aj k zúženiu jazdných pruhov na frekventovanej ceste III/2333, ktorá ním vedie.

Vrbický most denne využíva množstvo obyvateľov Ploštína, Iľanova či zamestnancov Akadémie ozbrojených síl M. R. Štefánika, vedie ním tiež trasa liniek mestskej hromadnej dopravy. Mesto Liptovský Mikuláš opakovane vyzýva vlastníka objektu, ktorým je Žilinský samosprávny kraj (ŽSK), aby pristúpil k realizácii opravy mosta.

„Už takmer 10 rokov bijeme na poplach, že ho treba opraviť, ale kraj jeho opravu len roky plánuje a k realizácii nepristupuje. Dokonca pôvodná projektová dokumentácia na rekonštrukciu tohto mosta už je kvôli prekladaniu realizácie taká zastaralá, že kraj musel dať vypracovať nový projekt,“ uviedol primátor mesta Ján Blcháč.

Podľa župy pôvodnú projektovú dokumentáciu spracovali Železnice Slovenskej republiky v rámci svojho projektu Modernizácia trate Žilina-Košice, úsek trate Liptovský Mikuláš-Poprad Tatry(mimo), 5. etapa. Keďže však modernizácia postupovala pomaly a stav mosta sa neustále zhoršoval, požiadala Správa ciest ŽSK zástupcov železníc o postúpenie vypracovanej projektovej dokumentácie a následne po vydaní stavebného povolenia v roku 2020 začala verejná súťaž o zhotoviteľa.

„V rámci štádia vysvetľovania bol zo strany potencionálneho uchádzača vznesený dotaz, na základe ktorého nechal správca mostného objektu vykonať a vyhodnotiť v zrýchlenom procese obhliadku predmetného mostného objektu. Prehliadka bola spracovaná v máji 2020,“ vysvetlila župná hovorkyňa Eva Lacová.

Zdroj: Facebook/Mesto Liptovský Mikuláš


Obhliadku vykonala Katedra stavebných konštrukcií a mostov Stavebnej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline. V jej priebehu bola odhalená degradácia spodnej stavby piliera, ku ktorej podľa župy došlo počas uplynulých zimných období. Závažná chyba nebola zistená v roku 2017, kedy prebehla prvá diagnostika ŽSK.


Tento nečakaný výsledok oddialil realizáciu stavby, keďže pre zabezpečenie stabilizácie poškodeného piliera nebolo z finančného ani časového hľadiska vhodné pokračovať podľa pôvodnej projektovej dokumentácie. Časť verejného obstarávania bola preto zrušená a začala nová súťaž na vypracovanie projektovej dokumentácie. Tá pre kraj predstavovala investíciu vo výške 47 160 eur.

„Župa schvaľuje dvadsaťmiliónový úver na dopravnú infraštruktúru. Myslím, že tých pár stotisíc na opravu tohto mosta by mala župa konečne vyčleniť, pretože keď už máte v moste dieru, cez ktorú vidíte do vody, to je naozaj signál, že ho treba opraviť,“ vyjadril svoj postoj k problematike koncom marca primátor Liptovského Mikuláša.


Náklady na rekonštrukciu Vrbického mosta sa však majú podľa ŽSK vyšplhať nad 2 milióny eur. Župa preto uvažuje nad možnosťami financovania - rozhoduje sa medzi využitím prostriedkov so schváleného úveru a eurofondami. Oprava mostného objektu je aktuálne vo fáze prípravy podkladov pre vyhlásenie verejného obstarávania na zhotoviteľa. 

„V súčasnosti taktiež prebieha statické posúdenie mostného objektu. Účelom statického posúdenia bude stanovenie skutkového technického stavu mostného objektu a návrh opatrení (napríklad vylúčenie nákladnej dopravy), ktoré zachovajú most v prevádzkyschopnom stave do doby jeho rekonštrukcie. Predpokladáme, že s realizáciou by sme mohli začať v priebehu roku 2024,“ dodala Eva Lacová.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu