Skialpinista si pri páde v Malej Fatre vážne poranil hlavu, aj napriek úrazu vyrazil záchranárom naproti


Foto: Skialpinista si pri páde v Malej Fatre vážne poranil hlavu, aj napriek úrazu vyrazil záchranárom naproti Foto: hzs.sk

Pomoc členov Horskej záchrannej služby (HZS) potreboval v popoludňajších hodinách v stredu 5. apríla 2023 52-ročný skialpinista, ktorý pri lyžovačke z Veľkého Kriváňa do doliny Studenec nešťastne spadol a utrpel tým viaceré zranenia. O zásahu informovala HZS na svojej oficiálnej webovej stránke. 

Pádom dlhým približne 100 metrov utrpel hlbokú tržnú ranu na hlave a poranenie kolena. O súčinnosť boli požiadaní leteckí záchranári zo Žiliny, ktorí však nemohli vzlietnuť pre nepriaznivé letové podmienky,“ spresňuje HZS a dopĺňa, že do terénu tak boli napokon vyslaní štyria záchranári HZS z Oblastného strediska Malá Fatra.

Pomoc k zranenému mužovi, ktorý sa rozhodol aj napriek zraneniam postupovať oproti záchranárom, prichádzala kabínkovou lanovkou z Vrátnej a následne aj pozemne. K stretnutiu napokon došlo na hrane Veľkého Kriváňa, pričom zranenému skialpinistovi bola okamžite poskytnutá prvá pomoc.

Následne ho za pomoci saní Akija transportovali ku kabínkovej lanovke, ktorou boli dopravení do Vrátnej. Tu bol pacient odovzdaný privolanej posádke RZP, s ktorou pokračoval do nemocničného zariadenia,“ objasňujú priebeh zásahu horskí záchranári. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu