Na Vodnej nádrži Hričov uhynula labuť s vtáčou chrípkou, RVPS žiada chovateľov o spoluprácu


Foto: Na Vodnej nádrži Hričov uhynula labuť s vtáčou chrípkou, RVPS žiada chovateľov o spoluprácu Foto: pixabay.com

Okresný úrad Žilina informoval dnes, v stredu 5. apríla, v popoludňajších hodinách o úhyne labute veľkej na Vodnej nádrži Hričov, u ktorej bola potvrdená vysokopatogénna vtáčia chrípka.

V súvislosti s touto situáciou zaslala Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Žilina mestskému úradu nariadenie, ktorým ukladá povinnosť vykonať opatrenia pre chovateľov hydiny a iného vtáctva.

Aj napriek tomu, že opatrenia nariadené RVPS Žilina sa nevzťahujú na všetky obce v okrese Žilina ani Bytča, dovoľujeme si Vás požiadať o potrebu venovať zvýšenú pozornosť domácim chovom hydiny a iného vtáctva držaného v zajatí, ako aj nálezom uhynutých voľne žijúcich vtákov,“ uviedol vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu Žilina.


Žilinská samospráva chovateľov z mestských častí Strážov, Považský Chlmec a Žilinská Lehota žiada o súpis všetkých chovov hydiny a iných vtákov, vrátane približných počtov chovaného vtáctva podľa druhov a kategórií, ktorý je potrebné do 12. apríla 2023 zaslať:

  • v písomnej forme na: Mestský úrad v Žiline (Námestie obetí komunizmu 1, Žilina),
  • e-mailom na: marian.cisarik@zilina.sk,
  • telefonicky: 41/7063 123 alebo 0903 821 365 v pracovnom čase.

Zároveň žiadame chovateľov hydiny a iného vtáctva, aby vopred informovali Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu Žilina o premiestňovaní hydiny a iných vtákov alebo ich produktov telefonicky na 041/763 12 35, 0907 305 202, 0907 120 483,“ doplnila hovorkyňa mesta Barbora Zigová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu