Pri vodnom diele v Žiline objavili korytnačku písmenkovú, pýši sa dĺžkou vyše 20 centimetrov


Foto: Pri vodnom diele v Žiline objavili korytnačku písmenkovú, pýši sa dĺžkou vyše 20 centimetrov
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/VN Žilina

Pri vodnom diele Žilina môže verejnosť vidieť viacero vzácnych živočíchov. Začiatkom marca v jeho blízkosti spozorovali bobra vodného, teraz sa pri vodnej nádrži vyskytuje aj korytnačka písmenková. O jej vyplavení informovala facebooková stránka VN Žilina, ktorá v príspevku vyzdvihla najmä jej rozmery - korytnačka sa totiž pýši dĺžkou vyše 20 centimetrov.

Korytnačka písmenková bola na našom území pôvodne chovaná iba v zajatí, v stredoeurópskej prírode sa však objavuje aj ako voľne žijúca. Hlásená bola dokonca aj v bezprostrednom okolí Nízkych Tatier. Vnikanie nepôvodných druhov do prírody sa však považuje za negatívne, lebo poškodzuje prirodzené prírodné spoločenstvá. U nás napríklad vytláča vzácnu korytnačku močiarnu.

To však neznamená, že korytnačku písmenkovú zákon nechráni. V súvislosti s výskytom tohto živočícha vydala Štátna ochrana prírody SR upozornenie:„Korytnačku písmenkovú nemôžete chovať, ani ju kúpiť či doviezť na Slovensko alebo ju vypúšťať do voľnej prírody, inak porušujete zákonč. 543/2002 Z.z.  o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov ako aj Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 1143/2014 z 22. októbra 2014 o prevencii a manažmente introdukcie a šírenia inváznych nepôvodných druhov,“ spresňuje ŠOP SR. 

Chov korytnačky písmenkovej je vďaka nezodpovedným chovateľom, zbavujúcich sa svojich zvierat vypustením do prírody prísne kontrolovaný. Preto ak zaregistrujete, že korytnačku písmenkovú predáva nejaký chovprodukt, obchody s týmto zameraním či iná súkromná alebo verejná osoba, kontaktujte Slovenskú inšpekciu životného prostredia. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu