Opitý muž sa v Rosine pokúšal ukradnúť deťom mobily a vyhrážal sa im smrťou


Foto: Opitý muž sa v Rosine pokúšal ukradnúť deťom mobily a vyhrážal sa im smrťou Foto: Ilustračné foto

Okresný súd v Žiline rozhodol o treste pre muža, ktorý sa v stave opitosti vyhrážal maloletým chlapcom smrťou a pokúšal sa ich okradnúť. K incidentu došlo koncom novembra uplynulého roku pred predajňou COOP Jednota v obci Rosina.

Obvinený mal najskôr vypiť pivo, víno a Fernet Stock, čím sa dobrovoľne priviedol do stavu nepríčetnosti. Podľa súdu mal s alkoholom v minulosti viaceré nepriaznivé skúsenosti a vedel, že nedokáže ovládať svoje správanie. Okrem toho trpí ľahkou duševnou zaostalosťou.

V nedeľu 20. novembra 2022 popoludní sa pohyboval v okolí COOP Jednoty v Rosine, kde sedela skupinka šiestich maloletých chlapcov a dievčat. Opitý muž k nim pristúpil a najskôr sa ich začal pýtať, či nechcú čajík, kofolku, rum, vodku, pivo alebo borovičku.


„Následne v čase približne o 14:09 hod.  pristúpil k maloletému Ľ..Š., ktorého chytil svojou ľavou rukou za jeho pravé rameno a pod hrozbou vyhrážok, že ho zabije alebo zaškrtí, sa mu snažil pravou rukou vytrhnúť z ruky jeho mobilný telefón značky HUAWEI P30 Lite bielej farby,“ opisuje incident trestný rozkaz.


Chlapcovi sa podarilo udržať svoj telefón a utiecť smerom k obecnému úradu, pričom za ním obvinený kričal nadávky. Takmer rovnaká situácia sa zopakovala o niekoľko minút s ďalším dieťaťom, ktorému sa muž pod vyhrážkami smrti snažil z rúk vytrhnúť mobil značky Realmi RMX 3085.


„To sa mu nepodarilo a maloletý v obave o svoj život utiekol spolu s ostatnými spolužiakmi smerom k Obecnému úradu v Rosine za maloletým Ľ..Š., kde spoločne zotrvali až do príchodu polície,“ stojí ďalej v trestnom rozkaze.

Súd s obvineným sa konal v utorok 14. marca v Žiline, kde bol uznaný vinným zo zločinu opilstva. Sudca mu vymeral trest odňatia slobody na dva roky v ústave so stredným stupňom stráženia. Mužovi boli taktiež nariadené ústavné psychiatrické a protialkoholické liečenia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu