Výluky vlakov na trase Čadca - Mosty u Jablunkova by mali trvať do júna, župa potom plánuje obnoviť spoje


Foto: Výluky vlakov na trase Čadca - Mosty u Jablunkova by mali trvať do júna, župa potom plánuje obnoviť spoje Foto: wikipedia

Obyvatelia Kysúc nemajú žiaden priamy spoj, ktorým by sa mohli dostať do najbližšej českej obce Mosty u Jablunkova. Mnoho z nich tam pritom dochádza za prácou, k lekárovi či do školy.

Od platnosti nového grafikonu nepremávajú osobné vlaky na danej relácií a to aj z dôvodu dlhodobej výlukovej činnosti v súvislosti s modernizáciou traťového koridoru v tejto oblasti. Osobné vlaky premávajúce na trati medzi českou obcou Mosty u Jablunkova a mestom Čadca nahradila medzinárodná autobusová linka č. 502716 premávajúca na trase Čadca-Svrčinovec-Jablunkov-Návsí.

Zastávka Mosty u Jablunkova však na tejto trase chýba. „Vlaky boli prevažné vedené ako návoz pracujúcich do oblasti Třinecka, či Ostravska.  Z tohto dôvodu po zhodnotení frekvencie cestujúcich boli novo zavedené autobusové spoje ako návoz na vlakovú dopravu do Jablunkov – Navsí,“ argumentuje hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová. 


Autobusové spoje sú navyše smerované po „novej“ rýchlostnej ceste, jednak z dôvodu urýchlenia prepravy a jednak z technických dôvodov nemožnosti obratu a vykonania čakania spojov pri železničnej stanici v Mostoch u Jablunkova „Autobusové zastávky sú pri železničnej stanici prechodné, neumožňujú dlhodobejšie odstavenie a obrat vozidiel. Aj z týchto dôvodov sme sa rozhodli viesť linku mimo obec Mosty u Jablunkova,“ pokračuje Lacová. 

Cestujúci do najbližšej pohraničnej obce sa tak musia previezť o niekoľko kilometrov navyše. Hovorkyňa však zdôrazňuje, že ide o pilotnú prevádzku. „Na spustenie uvedenej linky sme mali pár mesiacov, nakoľko o zrušení železničných spojov sme sa dozvedeli oficiálne koncom leta minulého roka. Vedenie spojov budeme vyhodnocovať a pravidelne komunikovať s českými kolegami,“ dodáva Lacová.

Modernizácia traťového koridoru v tejto oblasti by mala trvať do 18. júna 2023. Po dokončení výlukových prác v danom úseku má podľa Lacovej župa v pláne obnoviť premávanie železničnej dopravy, a to primárne zachádzaním českých súprav až do Čadce.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu