Zákaz pyrotechniky v NRSR neprešiel, iná skupina pracuje na kompromisnom návrhu


Foto: Zákaz pyrotechniky v NRSR neprešiel, iná skupina pracuje na kompromisnom návrhu Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Koncom každého roka sa začína spoločnosť na Slovensku rozdeľovať na dva tábory - fanúšikov a odporcov zábavnej pyrotechniky. Spory zakaždým vrcholia 31. decembra a v nasledujúcich mesiacoch postupne utíchajú. Snaha o zákaz používania hlučných výbušnín však pokračuje petíciami či návrhmi zákonov.

V stredu 29. marca neprešiel v Národnej rade Slovenskej republiky (NRSR) návrh novely zákona o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii, ktorý predložil poslanec Tomáš Valášek. Cieľom novely bolo výrazné obmedzenie používania pyrotechniky typu F2 a F3, kam patria petardy, fontány, rímske sviece a profesionálne ohňostroje. Hlasovania sa však zdržalo až 98 prítomných poslancov.

Výnimku zo zákazu používania zábavnej pyrotechniky počas silvestrovských osláv by mohla stanoviť iba obec prostredníctvom všeobecne záväzného nariadenia. Vedenie mesta alebo obce by muselo vymedziť konkrétne miesta určené na jej využívanie a zabezpečiť prítomnosť polície alebo vyškoleného zamestnanca obce.

Proti tomuto návrhu sa postavil Tomáš Šmitala z Asociácie predajcov pyrotechniky, ktorý považuje vypustenie veľkého množstva ohňostrojov či petárd na jednom mieste za veľmi nebezpečné. Napriek tomu, že tento návrh nebol v NRSR posunutý do druhého čítania, boj proti pyrotechnike nekončí.


V utorok 28. marca bol na tlačovej konferencii NRSR Petrou Krištúfkovou (Sme rodina) predstavený iný návrh novely zákona o pyrotechnike. Na jeho tvorbe spolupracovali poslanci hnutia Sme rodina so Slovenskou asociáciou pyrotechnických firiem, Asociáciou predajcov pyrotechniky, predsedníčkou občianskeho združenia Nádej pre kone a ľudí Lenkou Kmeťovou a ďalšími dôležitými organizáciami.


Tento návrh novely zákona má byť kompromisný a zameraný na zákaz predaja takej pyrotechniky typu F2 a F3, ktorá vytvára predovšetkým zvukové efekty. Podľa vyjadrenia Tomáša Šmitalu ide o kompromisné riešenie podobné zákonom, aké má Nemecko, Rakúsko a Holandsko. Zákaz by sa podľa slov Tibora Lančaroviča zo Slovenskej asociácie pyrotechnických firiem nemal vzťahovať na výrobky ako rímske sviece, detská pyrotechnika, fontány či ohňostroje.

„Nebude to likvidačné pre nás ako predajcov pyrotechniky, neotvorí sa tým zahraničný trh ešte viac. Dúfame, že tým, že zakážeme petardy a všetko to najhlučnejšie, čo nemá svetelný efekt ale len vybuchuje, že tá situácia sa ukľudní,“ povedal na tlačovej besede Tomáš Šmitala.

Podľa Petry Krištúfkovej spôsobuje najväčšie problémy ľuďom aj zvieratám hlučná pyrotechnika. Napriek zákazom je každoročne využívaná počas niekoľkých decembrových a januárových týždňov. Zasiahnutí sú pritom prevažne starší ľudia, v ktorých môžu výbuchy vyvolať stres a strach.

„Takisto je to veľmi veľký problém pre ľudí s poruchami duševného zdravia, mentálne hendikepovaných ľudí, ľudí s autizmom, ktorým to spôsobuje extrémny stres a následne nepredvídateľné konanie a dezorientáciu,“ uviedla Petra Krištúfková.

Hluk zo zábavnej pyrotechniky taktiež spôsobuje život ohrozujúci stres spoločenským, hospodárskym či voľne žijúcim zvieratám. Lenka Kmeťová doplnila, že vážne úrazy hrozia aj ľuďom, ktorí sa starajú o veľké hospodárske zvieratá.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu