Seniori v Čadci sú opäť v ohrození: Polícia zaznamenala pokusy o podvody za účelom získania cenností


Foto: Seniori v Čadci sú opäť v ohrození: Polícia zaznamenala pokusy o podvody za účelom získania cenností Foto: ilustračné

V poslednom období v okrese Čadca dochádza zo strany doposiaľ neznámeho páchateľa alebo páchateľov k podvodným telefonátom zameraných prevažne na seniorov. Informovala o tom čadčianska samospráva na oficiálnej webovej stránke mesta.

Účelom podvodných telefonátov je vylákanie finančnej hotovosti a iných cenností, ako zlato a šperky. 

Podvod väčšinou prebieha tak, že „páchateľ alebo páchatelia telefonicky kontaktujú na pevnej linke seniora, spravidla ženu, z utajených telefónnych čísel a tejto sa najskôr osoba s neznámym ženským hlasom predstaví ako zamestnankyňa elektrárni, pošty prípadne inej inštitúcie alebo banky s tým, že jej nesie vyúčtovanie za elektrinu, nejakú zásielku alebo balík,“ uvádza mesto Čadca.

Vzápätí na to jej zavolá osoba s neznámym mužským hlasom, ktorá sa v telefonickom hovore vydáva za príslušníka polície a poškodenej uvedie, že je v ohrození a že ju chcú okradnúť, pričom tiež u poškodenej zisťuje, či má doma nejaké peniaze, zlato alebo iné cennosti.


Keď toto poškodená potvrdí, žiada, aby tieto cennosti a finančnú hotovosť vyhodila z okna alebo z balkóna a aby sa schovala v zadnej miestnosti bytu pokiaľ k nej nepríde polícia.  

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Čadci preto žiada občanov o maximálnu opatrnosť pri komunikácií s neznámymi osobami a ich spoluprácu z cieľom predídenia prípadných ďalších škôd na majetku predovšetkým seniorov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu