Pri Bille na Solinkách vznikne zelená oáza, mesto má v najbližších rokoch žiadať o eurofondy


Foto: Pri Bille na Solinkách vznikne zelená oáza, mesto má v najbližších rokoch žiadať o eurofondy Foto: Mesto Žilina

Mesto Žilina už v roku 2021 prisľúbilo revitalizáciu vnútrobloku na sídlisku Solinky. Medzi ulicami Jaseňová, Borová, Gaštanová a Limbová má vzniknúť priestor pre relax a voľnočasové aktivity s názvom Zelené námestie.

Vnútroblok vedľa predajne Billa majú podľa urbanistickej štúdie firmy MEB consulting s.r.o v spolupráci s Útvarom hlavného architekta mesta Žilina lemovať kvetinové záhony. Obyvatelia a návštevníci sídliska budú môcť využiť lavičky, pergolu s voľným uličným sedením ako aj stojany na bicykle. V budúcnosti by sa tu mali konať rôzne spoločenské udalosti, akými sú napríklad mestské slávnosti, jarmoky či vianočné trhy.

„Zvyšok námestia je riešený ako zelená voľnopobytová plocha, v ktorej bude dominovať vodný prvok nadväzujúci na prítomnosť potoka Všivák. V štúdii je navrhnutý ako brodisko s prítokom vody v spevnenej ploche lemovanej sedacími múrikmi,“ uviedlo mesto Žilina na svojom oficiálnom webe.

V pondelok 20. marca sa uskutočnilo prvé koordinačné stretnutie pracovníkov mesta, vedúcich odborov a spoločnosti MEB consulting s.r.o. k projektovej dokumentácii Zeleného námestia. Informoval o tom poslanec mestského zastupiteľstva Dominik Hriník prostredníctvom príspevku na sociálnej sieti.


„Predmetné územie je už majetkovo vysporiadané tak do 3 mesiacov sa má spracovať projektová dokumentácia aby mesto v priebehu ďalších rokov mohlo žiadať o eurofondy na tento projekt. Ako poslanci vás budeme informovať o ďalšom postupe,“ uviedol Hriník.

Žilinčanov prekvapil avizovaný čas možnej realizácie projektu. Viacerí na sociálnych sieťach vyjadrili nespokojnosť s nejasným časovým údajom „v priebehu ďalších rokov.“ 

„Čo sa týka výziev eurofondov na tento zámer tak by mali byť. Tento projekt je prioritou nie len mesta ale aj poslancov za obvod Solinky takže verím, že v najbližších rokoch by sa to mohlo realizovať,“ upresnil Hriník.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu