Martinský súd dal ročnú podmienku mužovi, ktorý škrtil policajta. Incident začal vztýčeným prostredníkom


Foto: Martinský súd dal ročnú podmienku mužovi, ktorý škrtil policajta. Incident začal vztýčeným prostredníkom Foto: Ilustračné foto

Začiatkom marca došlo v Martinskom okrese k incidentu, pri ktorom agresívny muž zaútočil na verejného činiteľa. Prípad začal jedným vulgárnym gestom a skončil ročnou podmienkou.

Vo štvrtok 2. marca okolo 17:15 hod. prechádzalo osobné motorové vozidlo okolo policajnej hliadky, ktorá stála pred predajňou potravín. Keď sa auto nachádzalo priamo pri policajtoch, spolujazdec im cez okno ukázal vztýčený prostredník.

Hliadka vyrazila za vozidlom a po chvíli ho zastavila. Muž, ktorý automobil neriadil, z neho vystúpil so slovami „čo páni policajti, čo odo mňa chcete?“ Následne odmietol predložiť svoje doklady a policajtom sa začal vysmievať a vulgárne ich urážať.


„Hliadke odpovedal, že si o policajtoch myslí svoje a nemá ich rád a on si môže ukazovať čo chce, počas celého rozhovoru bol M. O. agresívny, vulgárny a neúctivý, kde hliadke uviedol, že ,môžete mi s tým vyfajčiť k****’,“ píše sa v trestnom rozkaze Okresného súdu v Martine.

Vodička medzitým predložila doklady od vozidla, vrátane veľkého technického preukazu, ktorý však nemala mať pri sebe. Agresívny spolujazdec si zas vyžiadal kamerový záznam, ktorý by zachytával jeho vulgárne gesto.


Policajti mu ho chceli ukázať, čo muž využil ako zámienku na priblíženie sa k jednému z príslušníkov Policajného zboru. Na toho následne zaútočil najskôr pravou rukou, potom ho chytil obidvomi dlaňami za krk a začal ho škrtiť.


„Načo ihneď zareagoval druhý člen hliadky, ktorý útočníka odzadu chytil popod krk, následkom čoho sa mu podlomili kolená a vtedy pustil R., potom padol na zem, kde za použitia hmatov a chvatov mu boli nasadené putá, nakoľko stále kládol aktívny odpor, bol agresívny a vulgárne nadával a upokojil sa až po spútaní na zemi,“ vysvetľuje trestný rozkaz.

Policajti muža podrobili dychovej skúške, pričom nafúkal 0,81 mg/l alkoholu. Okresný súd v Martine ho uznal za vinného zo spáchania prečinu útok na verejného činiteľa. Muž bol za tento čin odsúdený na jeden rok za mrežami. Trest bol však podmienečne odložený na skúšobnú dobu jeden rok.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu