Banskej Štiavnici pomáhajú Slováci aj na diaľku, finančnými darmi chcú zmierniť dopady požiaru


Foto: Banskej Štiavnici pomáhajú Slováci aj na diaľku, finančnými darmi chcú zmierniť dopady požiaru Foto: donio.sk

Počas slnečného sobotného dňa, 18. marca 2023, vypukol v historickom centre Banskej Štiavnice rozsiahly požiar. Plamene pohltili niekoľko historických budov, v ktorých sídli obľúbená Banka lásky, ale aj Marínin dom, ŽUŠ, kultúrne centrum Eleuzína, pizzeria aj obytný dom.

Správa zo stredného Slovenska vo veľkom upútala pozornosť verejnosti, keďže mnohí toto banské mesto považujú za jeden z pokladov našej krajiny. Do Banskej Štiavnice sa počas roka vydajú tisícky turistov, a to vrátane tých zahraničných.

V sobotu s požiarom bojovali profesionálni i dobrovoľní hasiči, ale pomocnú ruku podali aj vojaci, policajti, dobrovoľníci či pracovníci samosprávy a zamestnanci horiacich budov. Teraz sa však k pomoci prostredníctvom crowdfundingovej platformy môžu pridať aj ostatní.


Správkyňa Donio n. f. Zuzana Suchová zareagovala na vyčíňajúci živel vytvorením kampane na záchranu zasiahnutých objektov. „Pomôžme Banskej Štiavnici zmierniť dopady požiaru,“ uvádza v darcovskej výzve.

Do nej sa dosiaľ zapojilo viac ako tisíc darcov z celého Slovenska, ktorým sa podarilo vyzbierať už vyše 30-tisíc eur. Do ukončenia výzvy však zostáva ešte 12 dní. Preto, ak by ste aj vy chceli vyjadriť svoju podporu poškodeným, môžete tak urobiť po kliknutí SEM.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu