Diaľničným úsekom z Čadce do Žiliny sa prevezieme pravdepodobne až v roku 2030


Foto: Diaľničným úsekom z Čadce do Žiliny sa prevezieme pravdepodobne až v roku 2030 Foto: ndsas.sk

Dopravné kolóny na Kysuciach sú pre motoristov už každodennou súčasťou. Intenzita dopravy na ceste I/11 je už teraz vyše 20-tisíc áut za deň, onedlho ju čaká ešte väčšie preťaženie. Poliaci a Česi totiž čoskoro dokončia ďalšie úseky rýchlostných ciest, zatiaľ čo diaľnica D3 na slovenskej strane je stále v nedohľadne.

Na Slovensku je doposiaľ postavená diaľnica od hraníc do Čadce, zvyšných 22 kilometrov do Žiliny chýba. O aktuálnom stave a nevyhnutnosti jej dokončenia diskutovali zástupcovia troch štátov i kysuckých samospráv spolu s európskou komisiou na medzinárodnej konferencii, ktorá sa uskutočnila vo štvrtok 17. marca 2023 v Krásne nad Kysucou. 

O jej výsledkoch informoval na sociálnej sieti primátor Kysuckého Nového Mesta Marián Mihalda. „Záver pre nás je jednoducho zlý. Výstavba sa začne najskôr v roku 2027. Jediné pozitívum bolo, že minister dopravy zdôraznil Kysuckú diaľnicu, ako najvyššiu prioritu pre vládu Slovenskej republiky,“ napísal. 

Najväčšou prekážkou má byť podľa neho príprava projektu, ktorá je limitovaná zákonmi. Momentálne prebieha štúdia uskutočniteľnosti, ktorej výsledky by sme mali mať túto jeseň, a tiež posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Až potom môže Národná diaľničná spoločnosť pokračovať v investičnej príprave a neskôr aj výstavbe. 



„Predložil som do národnej rady zákon č. 669 o urýchlení prípravy diaľníc a rýchlostných ciest, ktorý práve hovorí o tom, že nemusíme nevyhnutne čakať, kým skončí štúdia uskutočniteľnosti a môžme pokračovať v projektovej príprave,“ povedal minister dopravy Andrej Doležal na tlačovej konferencii. 

Diaľnicu D3 na Kysuciach chce rezort dopravy postaviť z európskych peňazí. V Bruseli na ňu alokovali sumu 770 miliónov eur, ktorú musíme využiť do roku 2027, s možnosťou predĺženia do roku 2029.

Podľa optimistického scenára sa tak motoristi reálne prevezú diaľničným úsekom od Čadce do Žiliny až v roku 2030. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu