Kysucké samosprávy protestovali proti cenám energií pred národnou radou, najmenšie obce dostanú finančnú pomoc


Foto: Kysucké samosprávy protestovali proti cenám energií pred národnou radou, najmenšie obce dostanú finančnú pomoc Foto: Facebook/Jozef Cech

Koncom februára sa viaceré kysucké samosprávy zúčastnili štrajku pred budovou Národnej rady SR. Dôvodom nespokojnosti bola pomoc s vysokými cenami energií zo strany štátu. Protestovať prišli stovky starostov, primátorov aj zamestnancov miest a obcí z celého Slovenska a zdá sa, že tlak verejnosti priniesol už aj výsledky. 

Vo štvrtok 9. marca zasadala pracovná skupina zložená zo zástupcov rezortov financií, hospodárstva, vnútra a zučastnili sa aj predsedovia regionálnych Združení miest a obcí Slovenska (ZMOS). Cieľom diskusie bolo plošné riešenie problémov tak, aby boli zachytené všetky veľkostné kategórie obcí a miest. Hlavnou témou boli kompenzácie energií a kompenzačná schéma. 

Informácie zo zasadnutia zverejnila starostka obce Povina a poslankyňa krajského zastupiteľstva Alena Dudeková v príspevku na sociálnej sieti. 


„Záverom rokovania je kompenzácia pre samosprávy maximálne vo výške 200 miliónov eur na tento rok. Všeobecným súhlasom prítomných sme sa zhodli, že prvá pomoc musí ísť najmenším obciam, ktoré majú problém s cash flowom (rozdiel medzi bežnými príjmami a bežnými výdavkami obce, pozn. red.) následne by mala ísť pomoc neplynofikovaným obciam, ktoré vykurujú biomasou,“ uviedla Dudeková. 

V otázkach ďalšej kompenzácie by sa mali dohodnúť na pracovnej skupine, ktorá sa uskutoční v priebehu budúceho týždňa.

Krajská poslankyňa taktiež zdôraznila, že vysoké ceny energií ohrozujú aj eurofondové projekty a s nimi súvisiaci príjem do štátnej pokladnice. „Ak by sme kvôli nedostatkom peňazí, ktoré musíme vynakladať na energie bez kompenzácie od štátu, zastavili projekty, tak aj samotný štát príde o 20% DPH z projektov,“ uzavrela.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu