V dobrovoľnom hasičstve nastanú zmeny: Zjednoduší sa model financovania a zmenia sa aj názvy zborov


Foto: V dobrovoľnom hasičstve nastanú zmeny: Zjednoduší sa model financovania a zmenia sa aj názvy zborov Foto: DHZ Blatnica

Pri rozsiahlych požiaroch či iných rizikových situáciách neraz pomáhajú profesionálnym hasičom aj členovia Dobrovoľných hasičských zborov. V týchto dňoch schválila vláda návrh novely zákona o ochrane pred požiarmi, ktorá  by mala nadobudnúť účinnosť od 1. septembra 2023. Novela obsahuje niekoľko zmien, ktoré sa týkajú práve dobrovoľného hasičstva. 

Po novom sa názov dobrovoľný hasičský zbor obce sa zmení na obecný hasičský zbor. „Zaradenie týchto zborov do kategórií bude v kompetencii Hasičského a záchranného zboru, v súčasnosti to má na starosti Dobrovoľná požiarna ochrana SR,“ uvádza ministerstvo vnútra. 

Zjednoduší sa aj model financovania dobrovoľných hasičských zborov a iných občianskych združení zaradených do celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov. Finančnú podporu bude vyplácať priamo Hasičský a záchranný zbor (HaZZ).

„Vyplácanie každoročnej povinnej dotácie zo štátneho rozpočtu sa pretransformuje na možnosť jej poskytnutia na základe zverejnenej výzvy, čím sa poskytovanie dotácií zrovnoprávni pre všetky občianske združenia na úseku ochrany pred požiarmi,“ doplnil rezort vnútra. 

Členovia obecných hasičských zborov budú vykonávať svoju činnosť spravidla na základe zmluvy o dobrovoľníckej činnosti. V roku 2022 bolo do celoplošného rozmiestnenia síl a prostriedkov celkovo zaradených 1821 dobrovoľných hasičských zborov obcí rozdelených do príslušných kategórií.


Dobrovoľní hasiči boli v posledných mesiacoch nápomocní vo viacerých rizikových situáciach na území Žilinského kraja. O ich zásahoch sme informovali aj v nasledujúcich článkoch:


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu