Žilinčania stretávajú chráneného bobra, pohybuje sa po cestách pri vodnom diele


Foto: Žilinčania stretávajú chráneného bobra, pohybuje sa po cestách pri vodnom diele Foto: Čitateľ

Stretnutia s rôznymi druhmi voľne žijúcich zvierat sú v okolí Žiliny pomerne bežné. Obyvatelia a návštevníci mesta či okolitých obcí najčastejšie zahliadnu diviaky, vysokú zver či rôzne drobné živočíchy. Počas teplejších mesiacov nie je ojedinelý ani výskyt medveďov v blízkosti ľudských obydlí.


Viacerým Žilinčanom sa však v priebehu uplynulých dní naskytol omnoho vzácnejší pohľad. V okolí Vodného diela Žilina sa totiž pohybuje bobor. Niektorí ľudia, nanešťastie, zviera spozorovali v tesnej blízkosti alebo priamo na cestnej komunikácii.

„Bobor vodný (Castor fiber) je na Slovensku chránený živočích a podľa vyhlášky MŽP SR č. 24/2003 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon NR SR č.543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny, je zaradený v prílohe č. 4. Je teda druhom európskeho významu, na ochranu ktorého sa vyhlasujú chránené územia. Jeho stanovená spoločenská hodnota je 1380 eur,“ uviedla Jana Garayová zo Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky.


Ohryzené stromy a ďalšie znaky prítomnosti prinajmenšom jedného bobra vodného v blízkosti obce Mojš boli nahlásené už v roku 2020. O rok neskôr označil zoológ Správy Národného parku Malá Fatra Tomáš Flajs lokalitu pri obci za obsadenú. Bobra tu bolo možné zahliadnuť pravidelne.


V predošlých dňoch nás kontaktovali čitatelia, ktorí zviera stretli mimo jeho prirodzeného prostredia výskytu. Podľa informácií zdieľaných v skupinách zameraných na monitorovanie dopravnej situácie v Žiline bol bobor naposledy videný v stredu 8. marca priamo na ceste vedúcej ulicou Pri celulózke. Krátko predtým bol vo večerných hodinách zahliadnutý na cestnom moste cez vodné dielo. Vodičom odporúčame, aby pri prechode touto lokalitou zvýšili opatrnosť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu