Študentka zo Žiliny vyhrala súťaž v príprave kávy, za odmenu navštívi kávové plantáže v Brazílii


Foto: Študentka zo Žiliny vyhrala súťaž v príprave kávy, za odmenu navštívi kávové plantáže v Brazílii Foto: Facebook/Žilinský samosprávny kraj

Jednou z víťaziek celoslovenskej súťaže Slovak Barista Cup Junior 2022, ktorá sa zameriava na vzdelávanie v oblasti prípravy kávy sa stala Patrícia Macháčová, študentka Hotelovej akadémie Hlinská v Žiline. Informovala o tom krajská samospráva v príspevku na sociálnej sieti. 

Súťaže sa zúčastnilo celkovo 25 súťažiacich z päťtnástich Stredných odborných škôl a Hotelových akadémií zo Slovenska, ktorých hodnotili uznávaní odborníci zo slovenskej i českej kávovej scény. Patrícia sa umiestnila na druhom mieste. 

Všetci súťažiaci mali za úlohu pripraviť dvakrát espresso, dvakrát cappuccino a dvakrát voľný nápoj, ktorého povinnou ingredienciou je káva. Na prípadu všetkých nápojov mali časový limit desať minút a dôraz sa kladol na dodržiavanie prísnych technických a hygienických postupov. 


„Patrícia získala za svoje úsilie v súťaži fakultatívny pobyt na kávovníkových plantážach v Brazílii. Cenu si prevzala na Kávovom plese v Trnave, kde ju sprevádzali pani majsterky Anna Hluchá a Ľubica Kianičková, ktoré Patríciu na jednotlivé súťaže aj aktívne pripravovali,“ uviedla krajská samospráva. 

Brazília je najväčším pestovateľom kávy už vyše 150 rokov a zodpovedá za asi tretinu produkcie kávy na celom svete. Veľkú časť krajiny tvoria dažďové pralesy a práve vďaka teplému a tropickému podnebiu sa tam pestovaniu kávy veľmi dobre darí. 

Patrícia tak na pobyte v Brazílii získa možnosť spoznať lokálnych farmárov a vyskúšať si prácu na kávovníkovych plantážach od pestovania až po zber bôbov. Svoje skúsenosti potom môže zúročiť v ďalšom vzdelávaní v oblasti baristiky. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu