Hroziaca nehoda vlakov pri Brodne spustí častejšie kontroly a preskúšavanie rušňovodičov


Foto: Hroziaca nehoda vlakov pri Brodne spustí častejšie kontroly a preskúšavanie rušňovodičov Foto: Facebook/Polícia SR-Žilinský kraj

V priebehu troch týždňov došlo na železničnej trati v Žiline a blízkom okolí k trom incidentom, ktoré zapríčinili dlhé meškania vlakových spojov. Železničná spoločnosť Slovensko v súvislosti s posledným z nich chystá dôkladnejšie kontroly a skúšky rušňovodičov.

K prvej nehodovej udalosti došlo v utorok 14. februára medzi Žilinou a Kysuckým Novým Mestom. Na trati sa v podvečerných hodinách roztrhla súprava nákladného vlaku. Začiatok marca poznačila ďalšia nehoda, pri ktorej sa v tesnej blízkosti žilinskej železničnej stanice vykoľajil vlak Pendolino.


Najnovší incident sa odohral v piatok 3. marca pri žilinskej mestskej časti Brodno. Len 100 metrov od seba tu zastavili dva protiidúce vlaky, ktoré sa kvôli zlyhaniu ľudského faktora dostali na rovnakú koľaj v nesprávnom čase. Nebezpečnej zrážke zabránil podľa polície elektrodispečer, ktorý vypol prúd v trakčnom vedení.



Po tejto udalosti sa železničná spoločnosť rozhodla zmeniť prístup k svojim zamestnancom. Generálny riaditeľ spoločnosti Roman Koreň nariadil vyššiu frekvenciu preskúšavania rušňovodičov a kontroly správnosti ich postupov v prípade mimoriadnych situácií.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu