Nevyplatení dodávatelia z Višňového píšu otvorené listy vedeniu SR, prípad rieši NAKA


Foto: Nevyplatení dodávatelia z Višňového píšu otvorené listy vedeniu SR, prípad rieši NAKA Foto: Youtube/Skanska v ČR a SR

Pohľadávky subdodávateľov väčších stavebných spoločností, ktoré zabezpečujú výstavbu úseku diaľnice D1 Lietavská Lúčka - Dubná Skala vrátane tunela Višňové, neboli do dnešného dňa uhradené. Na generálnu prokuratúru bolo doručené trestné oznámenie a nevyplatení dodávatelia píšu otvorené listy vedeniu štátu.

V uplynulých dňoch dostala generálna prokuratúra v súvislosti s chýbajúcimi miliónmi eur trestné oznámenie, ktoré sa prioritne týka podozrenia z trestného činu poškodzovania finančných záujmov Európskej únie. Takéto trestné oznámenie bolo podané z dôvodu, že výstavba predmetného úseku diaľnice D1 je z veľkej časti financovaná práve prostriedkami z eurofondov.

„Predmetné trestné oznámenie v súvislosti s nevyplatenými subdodávateľmi na stavbe D1 Lietavská Lúčka - Višňové - Dubná Skala napadlo na Úrad špeciálnej prokuratúry v týchto dňoch a bezodkladne bolo s pokynom prokurátora odstúpené na ďalšiu realizáciu Prezídiu PZ Národnej kriminálnej agentúre. Vec je teda v štádiu úvodného preverovania predmetného trestného oznámenia,“ uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky.


Firma JHS SLOVAKIA, s.r.o. dnes v mene nevyplatených zhotoviteľov a dodávateľov služieb pri výstavbe úsekov diaľnice D1 a tunela Višňové odoslala otvorené listy prezidentke Slovenskej republiky Zuzane Čaputovej, predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi a predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky Borisovi Kollárovi.


Žiada v nich o iniciovanie krokov na dohodnutie stretnutí so stranami, ktoré by mohli pomôcť k vyriešeniu tejto situácie a zaplateniu neuhradených faktúr. Nevyplatené spoločnosti a pracovníkov listy označujú za rukojemníkov v spore medzi štátnym subdodávateľom v 3. rade, ktorým bola spoločnosť TUBAU, a.s., a subdodávateľom v druhom rade, ktorou je firma PORR, s.r.o.

Na majetok spoločnosti TUBAU bol však vyhlásený konkurz. Firma PORR mala menším spoločnostiam prisľúbiť vyrovnanie pohľadávok v priebehu dvoch až šiestich mesiacov od konca júla 2022, čo mal následne potvrdiť aj generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti. Do dnešného dňa však podľa otvorených listov svoje peniaze dostali len niektoré vybrané spoločnosti.


„Nerozumieme, na základe čoho sa tak stalo a podľa akého kľúča k vyplateniu došlo. S nádejou, že štát a jeho predstavitelia sú tí, ktorých sľubom môžeme veriť, sme strácali drahocenný čas. Písali sme, stretávali sa, vysvetľovali, predkladali dokumenty o realizácii dodávok prác a služieb, aby sme kompetentným preukázali svoje nároky. Po splnení všetkých podmienok k dokazovaniu nárokov sa však komunikácia skončila bez záveru, bez vysvetlenia. Našim firmám hrozí krach, našim zamestnancom chudoba! Dôrazne Vás preto žiadame o pomoc, zorganizovanie takého rokovania s dotknutými osobami, ktoré prinesie efektívne riešenie a uspokojenie v termíne do 31. marca 2023,“ uviedli v otvorenom liste nevyplatení dodávatelia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu