VIDEO: Traktorista zo salaša na Liptove zničil stromoradie, ktoré sadil zosnulý aktivista


Foto: VIDEO: Traktorista zo salaša na Liptove zničil stromoradie, ktoré sadil zosnulý aktivista Foto: Facebook/LIPA - Liptovskí aktivisti, o.z.

Na Liptove bolo v priebehu uplynulých rokov vysadených množstvo nových stromoradí a alejí, ktoré zdobia miestne chodníky, cesty a cyklotrasy. V obci Liptovský Ondrej pribudlo celkom 120 líp a javorov. Časť z týchto drevín však bola pred niekoľkými dňami zničená traktorom. Informovalo o tom občianske združenie LIPA - Liptovskí aktivisti v príspevku na sociálnej sieti.

Mladé stromčeky boli vysadené v roku 2021 v rámci projektu Občianskeho združenia TATRY Liptovské stromoradia. Na čele iniciatívy stál aktivista Rudolf Pado, ktorý sa zároveň vlastnoručne pričinil o zasadenie množstva drevín. Na prírode mu záležalo napriek ťažkej chorobe, s ktorou dlhodobo bojoval. Zničenie svojej práce už neuvidí.


„Rudo Pado sa musí v hrobe obracať! Arogantnosť miestneho podnikateľa nepozná hraníc. Miestny podnikateľ zničil časť aleji svojim konaním tak, že ich surovo prešiel traktorom, aby si mohol zložiť drevo. Ďalšiu časť zničil, pri vytváraní čiernej skládky stavebného odpadu,“ uviedlo občianske združenie LIPA - Liptovskí aktivisti.


Stromoradie malo skrášľovať cyklochodník, ktorý vedie touto oblasťou. Aktivisti plánujú prípad postúpiť na Slovenskú inšpekciu životného prostredia. Podľa ich vyjadrenia stromy zničil majiteľ alebo pracovníci na blízkom salaši. Podnikateľ, ktorý salaš vlastní, pre Televíziu Markíza priznal, že dreviny mohol poškodiť niektorý z jeho zamestnancov. Okrem toho prisľúbil, že zakúpi nové stromy a sám ich zasadí.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu