VIDEO: Kauzu nevyplatených dodávateľov z tunela Višňové chce Radačovský postúpiť európskemu prokurátorovi


Foto: VIDEO: Kauzu nevyplatených dodávateľov z tunela Višňové chce Radačovský postúpiť európskemu prokurátorovi Foto: Facebook/Ministerstvo dopravy SR

Niektorí podnikatelia, majitelia firiem a zamestnanci, ktorí pracovali na výstavbe diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Dubná Skala vrátane tunela Višňové, ešte stále nedostali platbu za svoje služby. V zúfalstve preto oslovili množstvo ústavných činiteľov a organizácií na Slovensku. Na ich prosbu o pomoc reagoval europoslanec Miroslav Radačovský, ktorého prejav zachytáva videozáznam zdieľaný na sociálnych sieťach.

„Ako europoslanec, budem sa snažiť, vzhľadom na to, že na toto dielo boli použité aj finančné prostriedky Európskej únie, postúpiť túto vec európskemu prokurátorovi na preskúmanie príčin, pre ktoré sa to udialo,“ prisľúbil Radačovský pracovníkom, ktorí na stavbe strávili množstvo času a teraz musia trpezlivo čakať na deň, kedy uvidia svoje právom zarobené peniaze.


Ako alternatívne riešenie Miroslav Radačovský vo videu spomína postúpenie pohľadávky nevyplatených subdodávateľov projektu niekomu zo štátu alebo štátnej spoločnosti. V tomto spôsobe vidí možnú záchranu firiem a kompenzáciu pre ich zamestnancov aspoň do doby, kedy bude ukončené vyšetrovanie.

„Bolo aj sedenie na NDS, povedali, že dôjde k nejakému vysporiadaniu týchto firiem, len bohužiaľ do konca roka sme boli nútení už prepustiť viac ako 600 zamestnancov, ktorí skončili na ulici,“ uviedol muž na videu, ktorý vystupuje ako zástupca niektorej z dotknutých firiem.



Radačovský okrem zastupovania nevyplatených dodávateľov na pôde Európskeho parlamentu ponúkol aj pomoc s podaním podnetu na Európsky úrad pre boj proti podvodom. Zástupcovia spoločností na videozázname vyjadrili nádej, že s pomocou europoslanca prebehne vyšetrovanie čestne a transparentne.

„Predvčerom bol kontrolný deň, kde boli hlavní šéfovia zo SKANSKA zo Švédska, a oni prechádzali a pozerali v tuneli na prácu, ktorú vykonali reálne zamestnanci firiem, ktoré teraz sú reálne v úpadku a majú problém. Takže my sa chceme poďakovať pánovi doktorovi za to, že sa vôbec touto problematikou chce zaoberať, že nás vypočul, a veríme v pozitívny koniec tohto príbehu, ktorý je zatiaľ veľmi smutný,“ doplnil jeden z nevyplatených dodávateľov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu