FOTO: Požiar v Budatíne zničil tisícky kníh slovenských autorov, zbierka pre vydavateľstvo Artis Omnis trvá


FOTO: Požiar v Budatíne zničil tisícky kníh slovenských autorov, zbierka pre vydavateľstvo Artis Omnis trvá
Galéria: 13 fotiek
Foto: Vydavateľstvo Artis Omnis

V pondelok 30. januára vypukol v žilinskej mestskej časti Budatín požiar administratívnej budovy pri vodojeme. V jej priestoroch sídli aj známe vydavateľstvo Artis Omnis, ktoré sa už 18 rokov zameriava na tvorbu pôvodných slovenských autorov. V roku 2002 ho založil bývalý primátor Žiliny Ivan Harman so svojou manželkou.

Rozsiahly požiar koncom januára zachvátil strechu a podkrovie trojpodlažnej stavby. Priestory vydavateľstva Artis Omnis plamene síce nezasiahli, miestnosti aj vybavenie však vážne poškodilo teplo a následne voda použitá na uhasenie požiaru.


Keďže sa v budove nachádzalo nielen sídlo, ale aj jeden zo skladov vydavateľstva, prišli Harmanovci okrem administratívneho priestoru aj o niekoľko tisíc kníh. Syn vydavateľskej dvojice Dominik Harman preto prostredníctvom platformy Donio založil verejnú zbierku na pomoc vydavateľstvu.


„Vydávať na Slovensku knihy je aj za dobrého počasia viac hobby, než veľký biznis. Dva roky Covidu a súčasná ekonomická situácia z toho spravili boj o prežitie. No a keď sa k tomu pridá takáto pohroma, tak už ani neviem, ako by som to nazval,“ napísal Dominik Harman.

Zbierka bola vytvorená vo štvrtok 2. februára a potrvá ešte dva dni. V priebehu uplynulého mesiaca vydavateľstvu prispelo 298 darcov, ktorí spoločne vyzbierali až 12 650 eur. Tieto finančné prostriedky budú následne podľa zakladateľa zbierky použité na opravu priestorov a nákup novej techniky. Pokiaľ peniaze zvýšia, vydavateľstvo ich využije na symbolický odkup kníh a náhradu príjmu, ktorý by vznikol ich skutočným predajom.

„Pomôžme im, prosím, príspevkom v akejkoľvek výške – ako ich poznám, všetky peniaze napokon investujú zas a znova len do toho, čo vedia najlepšie: Aby aj naďalej mohli nám všetkým spríjemňovať voľné chvíle skvelými knihami od slovenských autorov. Ďakujem vám všetkým! Aj vďaka vám ostane na Slovensku o čosi viac dobrých a pekných kníh,“ dodal Dominik Harman.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu