Po zimnej prestávke otvára turistom svoje brány Važecká jaskyňa, minulý rok ju navštívilo 17-tisíc ľudí


Foto: Po zimnej prestávke otvára turistom svoje brány Važecká jaskyňa, minulý rok ju navštívilo 17-tisíc ľudí

Po trojmesačnej zimnej prestávke môžu turisti od 1. marca opäť navštíviť Važeckú jaskyňu. Nachádza sa na okraji obce Važec medzi Liptovským Mikulášom a Popradom a patrí dĺžkou medzi najkratšie sprístupnené jaskyne na Slovensku. V minulom roku ju navštívilo 17-tisíc ľudí. 

Jaskyňa sa pýši výzdobou so stalaktitmi, stalagmitmi i sintrovými jazierkami. V júli minulého roku sme si slávnostným podujatím pripomenuli 100 rokov od jej objavenia. Jaskyňu údajne vytvorili vody Bieleho Váhu, jej vznik je však stále predmetom medzinárodného geologického a geomorfologického výskumu.

„Predbežné výsledky na základe datovania naplavených štrkov nám ukazujú, že jaskyňa je oveľa staršia, ako sa doteraz predpokladalo. Jej podzemné priestory boli vytvorené pred viac ako miliónom rokov,“ priblížil Pavel Bella zo Správy slovenských jaskýň (SSJ).


Jaskyňa zaujme nielen kvapľovou výzdobou, ale aj významným paleontologickým náleziskom kostí jaskynného medveďa. Ten ju celoročne obýval a odchovával tam mláďatá. Okrem toho je zaradená medzi biospeleologické lokality európskeho významu.

Okrem Važeckej jaskyne majú v tomto období turisti možnosť navštíviť už otvorenú Domicu, Beliansku, Brestovskú a Bystriansku jaskyňu. V apríli otvorí SSJ návštevníkom ďalšie štyri z 13 sprístupnených jaskýň na Slovensku.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu