Viete rozoznať pravdu od dezinformácie? Overte si svoju schopnosť kritického myslenia na kvíze v žilinskej knižnici


Foto: Viete rozoznať pravdu od dezinformácie? Overte si svoju schopnosť kritického myslenia na kvíze v žilinskej knižnici Foto: ilustračné

Kým v minulosti bol problémom nedostatok informácií, dnes nastáva opačný problém - informácií máme až nadbytok. S rozvojom nových technológií, webových portálov či sociálnych sietí čelíme denno-denne záplave informácií rôzneho druhu a kvality a často sa stáva, že nemusia byť pravdivé. Viete však klamlivý obsah rozoznať?

Svoju znalosť práce s informáciami si môžete overiť na podujatí, ktoré organizuje Mestská knižnica v Žiline. Práve knihy sú totiž zárukou kvalitných informácií a knižnica je ideálny priestor, kde ich môžete nadobúdať. V rámci Týždňa slovenských knižníc môže verejnosť 8. marca 2023 o 17:00 navštíviť kvíz so spisovateľom a lektorom kritického myslenia Jánom Markošom.

 „Najdôležitejšou črtou kritického myslenia je snaha o pochopenie akejkoľvek informácie v čo najširších súvislostiach. Kriticky mysliaci človek má myseľ vytrénovanú tak, že pri akomkoľvek tvrdení, argumente, štúdii či článku pozerá pod povrch,“ vysvetľuje Beáta Tamašiová, riaditeľka mestskej knižnice. 

V zábavnom, ale aj inšpiratívnom kvíze o kritickom myslení si môžete naživo vyskúšať svoje schopnosti. Zistíte, či dokážete rozoznať klamlivý argument, manipulatívny graf alebo fotomontáž a či vidíte trollom na prsty. „Verejnosť čakajú komplikovanejšie, no zároveň aj vtipné úlohy, nad ktorými by si možno márne lámala hlavu väčšina slovenského internetu,“ dodáva riaditeľka knižnice. 


Viac o autorovi:

Ján Markoš je spisovateľom a lektorom kritického myslenia. Vyštudoval filozofiu a evanjelickú teológiu na Karlovej univerzite v Prahe. Učil na strednej škole, v rokoch 2013 – 2016 viedol Sokratov inštitút, doplnkové vzdelávanie pre nadaných vysokoškolákov. Jeho manuál kritického myslenia Sila rozumu v bláznivej dobe sa v roku 2019 stal na Slovensku bestsellerom. V roku 2020 mu vyšla kniha o etických dilemách s názvom Medzi dobrom a zlom, ktorá dostala v roku 2021 ocenenie Ombudsmanské ďakujem od verejnej ochrankyne práv p. Márie Patakyovej. Ján Markoš je tiež šachovým veľmajstrom, trénerom a autorom. Jeho kniha Pod hladinou: 33 kapitol o tajomstvách šachu získala v roku 2018 od Anglickej šachovej federácie prestížne ocenenie Book of the Year Award. V roku 2020 napísal spoločne s najlepším českým šachistom Davidom Navarom knihu Tajná přísada.


Miesto: Mestská knižnica Žilina
Dátum: 08.03.2023 - 17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu