Muž z Dolného Kubína prišiel o 12-tisíc eur pri predaji noseného oblečenia cez Vinted


Foto: Muž z Dolného Kubína prišiel o 12-tisíc eur pri predaji noseného oblečenia cez Vinted Foto: freepik.com

Slovenská polícia v uplynulej dobe rozbehla informačnú kampaň, ktorá má edukovať predovšetkým citlivé skupiny obyvateľov o spôsoboch, akými môžu prísť o svoje úspory. Napriek tejto snahe, ako aj opakovaných príspevkoch o tejto téme na sociálnych sieťach, sa čoraz viac ľudí stáva obeťami rôznych podvodníkov.

Tentokrát osobe s nekalými úmyslami uveril muž z Dolného Kubína, ktorý chcel len predať svoje oblečenie cez platformu Vinted. Predávajúci v snahe zarobiť 25 eur prišiel o viac než 12-tisíc eur. Prípadom sa aktuálne zaoberá polícia v Dolnom Kubíne.

„Útočník si vybral predávajúceho a správami priamo v aplikácii Vinted ho presvedčil, že o daný produkt v hodnote 25 eur má záujem a chce si ho kúpiť. V prvom kroku si kupujúci vyžiadal emailovú adresu. Následne bol predávajúcemu doručený e-mail o potvrdení predaja,“ popísalo postup podvodníka Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline v príspevku na sociálnej sieti.



Po otvorení emailu sa predávajúcemu zobrazil odkaz „Potvrdiť predaj,“ pod ktorým sa v čiernom ráme nachádzal ďalší odkaz s nápisom „Získajte peniaze.“ Po jeho otvorení mal predávajúci zadať všetky dôležité údaje o svojej platobnej karte, údajne z dôvodu, aby mu mohol kupujúci poslať peniaze.

Na tento typ podvodu už dlhšiu dobu upozorňuje nielen aplikácia Vinted, ale aj iné obchodné portály. Predávajúci však pokynom v emailovej správe uveril a vyplnil číslo, dátum platnosti aj CVC kód zo svojej platobnej karty. Vďaka tomu ho následne podvodník pripravil o finančné prostriedky z jeho účtu v celkovej hodnote viac než 12-tisíc eur.

„Dávajte pozor, čo a komu posielate - vy predávate, preto nie je dôvod poskytovať údaje z platobnej karty! Pri zadávaní informácií o platobnej karte si overte webovú stránku, sledujte gramatiku a syntax emailových správ, overujte si odkazy a odosielateľa, pri použití platobnej karty si nastavte viacstupňové overovanie, pri podozrení na podvod kontaktujte ihneď banku a kartu zablokujte,“ radí žilinská polícia.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu