Perá autorov Horného Považia písali o filme, hudbe aj Jánošíkovi. Ktorý z titulov zažiari v súťaži?


Foto: Perá autorov Horného Považia písali o filme, hudbe aj Jánošíkovi. Ktorý z titulov zažiari v súťaži? Foto: Krajská knižnica v Žiline

Nominácie do 17. ročníka čitateľskej súťaže Kniha Horného Považia prijíma Krajská knižnica Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja už len päť dní. Oslovil vás v roku 2022 knižný titul, ktorý je prostredníctvom témy či autora textovej alebo obrazovej časti spätý s regiónom Horného Považia? Pomôžte mu vďaka vašej nominácii zažiariť.

Nominácie od čitateľskej verejnosti, autorov, zostavovateľov, redaktorov, vydavateľov, kníhkupcov či distribútorov kníh knižnica prijíma v termíne od 23. januára do 28. februára 2023. Online nominačný list môžete vyplniť po kliknutí SEM, prípadne ho doručte emailom na lajdova@krajskakniznicazilina.sk či poštou alebo osobne na adresu Krajská knižnica v Žiline Ul. A. Bernoláka 47, 011 77 Žilina.

Autori nominovanej publikácie, zostavovatelia, redaktori, vydavatelia, kníhkupci a distribútori kníh jeden výtlačok nominovanej publikácie spolu s nominačným listom doručia osobne alebo poštou na adresu knižnice. Nominované knihy budú postupne predstavované mediálnymi partnermi, na internetovej stránke knižnice a Žilinského samosprávneho kraja a v čase od 28. februára do 15. apríla 2023 budú vystavené v knižnici,“ spresnil organizátor súťaže.

Podmienkou vstupu do súťaže je pridelené ISBN. Všetky knihy budú rozdelené do dvoch súťažných kategórií, a to beletria a odborná literatúra, pričom o úspechu knižných diel rozhodne čitateľská verejnosť. Kniha s najväčším počtom hlasov získa titul Kniha Horného Považia 2022.

BELETRIA:


Adriana Macháčová
Omyly a dohry


Laura už v detstve veľmi ťažko znášala napätie premenlivého vzťahu svojich rodičov. Po smrti otca sa s matkou odcudzili, pretože Laura jej nevie odpustiť vzťah s iným mužom. Zmäkne, až keď matka ochorie. Anna sa túži zbaviť temných spomienok a odhalí dcére tajomstvo, ktoré ju dlho ťažilo. Čo bude ďalej sa dozviete v najnovšom románe žilinskej rodáčky Adriany Macháčovej.


Vianoce, zas Vianoce


Vo vydavateľstve Hydra vyšla zbierka poviedok, ktorú by ste si priali na Vianoce. Poviedku Démonikine Vianoce napísala pôvodom Žilinčanka Katarína Soyka, ktorá sa písaniu románov v štýle Fantasy venuje od roku 2011, kedy bol publikovaný jej prvý fantasy román Sklený vrch – o putovaní troch čarodejníc. 


Ľubomír Feldek
Rozprávkový zverinec


Zoznám sa so ženíchom bocianom, opicou, čo sa chcela podobať na človeka, vlkom vegetariánom, slimákom cestovateľom, zábudlivým slonom či záhadným psíčaťom. Vtipné i neuveriteľné príbehy týchto i ďalších zvieratiek na teba čakajú v nádhernej básničkovej knižke od Ľubomíra Feldeka.

ODBORNÁ LITERATÚRA:


Jožko Mičo
Vášeň zvaná film


Obrazovo-textové dielo reflektuje na autorovu takmer 30-ročnú filmársku činnosť, počas ktorej významne participoval na tvorbe kulís a dekorácií pre sedem desiatok slovenských i zahraničných filmov. Kniha ponúka čitateľovi bohatý obrazový materiál z natáčania a stavania kulís aj pri filme Jánošík – Pravdivá história. Peter Cabadaj spracoval kapitolu Terchová vo filme. V závere knihy je uverejnený zoznam celovečerných filmov a televíznych seriálov nakrúcaných v Terchovej.


Peter Cabadaj
Medzinárodný folklórny festival Jánošíkove dni v Terchovej, 27. – 31. júl 2022
K.U.M.Š.T. 60.


Jánošíkovská tradícia, ktorá je neodmysliteľne spojená s obcou Terchová, bola v roku 2021 zapísaná do Reprezentačného zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Obsahom katalógu je história festivalu, jeho začiatky, plagát z nultého ročníka od Akad. maliara Zdena Horeckého, Konský vozový sprievod, Terchovská muzika a množstvo fotografií, ktoré dokumentujú festival z roku 2022.



Zostavili: Michal Baláž, Drahomír Velička
Cestu pravdy som si vyvolil 
(spomienky na život a dielo Mons. Justína Beňušku)


Obecný úrad v Jablonovom vydal publikáciu spomienok na život a dielo Mons. Justína Beňušku, ktorý pôsobil vo farnosti Jablovové a Súľov. Publikácia obsahuje osobné spomienky a svedectvá, vybrané príhovory, výber z korešpondencie s veriacimi z Jablonového, obrazovú prílohu – životné míľniky ale aj fotografie z pôsobenia vo farnosti Súľov. Kniha je doplnená o ilustrácie a kresby Vincenta Staríčeka.


Peter Cabadaj
Film Jánošík I., II., 1962 – 2022


Uplynulo už 100 rokov od slovenskej premiéry prvého slovenského hraného filmu Jánošík. Premiéra filmu Jánošík sa konala 3. januára 1922 v kine Grand Bio Universum, dnešný Dom umenia Fatra v Žiline. Kniha dokumentuje obec Blatnicu vo filme, prináša množstvo zaujímavostí a fotografií z natáčania filmu Jánošík I., II.


Jozef Horvát
Hudobná kultúra v Brodne so zameraním na Dychový súbor Brodňanka


Publikácia predstavuje pohľad do hudobnej histórie obce Brodno. Autor stručne charakterizuje históriu cirkevnej hudby v obci, ochotníckeho divadla, estrády, publikuje jedinú dochovanú ľudovú pieseň z obce a rozoberá hudobné skupiny v obci - najmä Dychovú hudbu Brodňanka. Súčasťou publikácie je aj vývoj dychovej hudby v Žiline, Kysuckom Novom Meste a okolitých obciach. 


Peter Šimko
Košicko-bohumínska železnica. 
Veľká kniha o oceľovej tepne severného Slovenska


Publikácia bola vydaná pri príležitosti 150. výročia Košicko-bohumínskej železnice a spracovalo ju 8 autorov pod vedením Petra Šimka – historika dopravy Považského múzea. Kniha sa skladá z troch častí. Prvá dokumentuje vývoj od výstavby železnice po vznik Československej republiky, druhá je historickou prechádzkou po trati od Čadce po Košice a posledná predstavuje súčasné zábery dôležitých miest niekdajšej železnice. Množstvom nových informácií a bohatým obrazovým materiálom zaujme nielen odbornú, ale aj širokú verejnosť. 

1. kolo nominácií:

2. kolo nominácií:

3. kolo nominácií:


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu