Mestá začali riešiť výtlky na cestách. V Martine doň zasadili kvety, v Kysuci ich zasypali štrkom


Foto: Mestá začali riešiť výtlky na cestách. V Martine doň zasadili kvety, v Kysuci ich zasypali štrkom Foto: Facebook/Martin - naše mesto bez cenzúry, Facebook/Údržba mesta Kysucké Nové Mesto

Na dlhodobo vyťažených a frekventovaných cestách v uliciach miest sa často stáva, že sa vyskytnú malé či väčšie výtlky. Ide o vskutku nepríjemnú záležitosť, ktorej sa obávajú najmä vodiči motorových vozidiel.

Keďže oprava výtlkov vie byť niekedy oveľa zdĺhavejší proces, ako by sa patrilo, mestá Martin a Kysucké Nové Mesto sa ho v priebehu stredy 22. februára rozhodli dočasne riešiť po svojom. Výsledok práce bol uverejnený aj na sociálnych sieťach. 

„Po skúsenosti s umelým asfaltom, v tomto ročnom období, nám prišlo dosypávanie kameniva, zatiaľ ako najvhodnejšie riešenie. Vieme, že to nie je ono, ale samozrejme si to budeme pravidelne kontrolovať a upravovať,“ informovali údržbári mesta Kysucké Nové Mesto.

Použitie betónu by si totiž muselo vyžiadať dočasné dopravné obmedzenie, aby stihol stvrdnúť. „Pri hustej premávke je ťažko zabezpečiť čas na dostatočné vyzretie betónu a zabezpečiť obchádzku opraveného miesta,“ argumentujú údržbári. Betón svoju plnú pevnosť dosahuje po 28 ďňoch.


Martinská samospráva mala taktiež problém s výskytom nebezpečných výtlkov na vozovkách ciest. Obyvatelia sa pri jednom z nich, ktorý sa nachádzal priamo na križovatke v centre mesta však rozhodli použiť úplne iné riešenie. Do stredu výtlku zasadili sýtočervené kvety.

„Aj takto sa dá diera opraviť v Martine,“ napísala na sociálnej sieti Martinčanka spolu s fotografiou. Kým niektorí obyvatelia mesta sa v komentároch tešili z originálneho nápadu a považujú ho za milý, iným sa riešenie výtlku na ceste nepozdáva. 

Rozhodne však pomôže už z diaľky upútať pozornosť vodiča a tak predchádzať napríklad poškodeným pneumatikám. Kvetiny zároveň môžu byť aj symbolom príchodu meteorologickej jari, ktorá začína už 1. marca. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu