Topiaci sa sneh a zrážky spôsobili záplavy v mnohých oblastiach kraja, zatopilo cesty i rodinné domy


Foto: Topiaci sa sneh a zrážky spôsobili záplavy v mnohých oblastiach kraja, zatopilo cesty i rodinné domy Foto: Facebook/mesto Liptovský Mikuláš

Nadmerné zrážky a topiaci sa sneh spôsobili počas víkendu záplavy a povodne vo viacerých lokalitách Žilinského kraja. Pre celé územie preto bola Slovenským hydrometeorologickým ústavom vydaná výstraha II. stupňa, ktorá skončila v pondelok 20. februára o 7. hodine ráno.

V súvislosti s poveternostnou situáciou zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru a členovia Dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí v priebehu nedele 19. februára až do 6. hodiny nasledujúceho dňa celkom 32-krát. „Išlo prevažne o čistenie korýt potokov, čerpanie vody z komunikácii a rodinných domov,“ spresnil Michal Kypus z Operačného strediska HaZZ v Žiline.

Najviac zásahov v celkovom počte tri realizovali hasiči z Liptovského Mikuláša. Podľa informácií od liptovskomikulášskej samosprávy dokonca museli v lokalite Hlboké vyhlásiť III. stupeň povodňovej aktivity, ktorá bude do odvolania trvať aj naďalej.


Zatopiť malo Športovú ulicu a niekoľko priľahlých pozemkov. Hasiči tiež zasahovali na Kláštornej ulici, kde museli odčerpať vodu z pivnice rodinného domu aj z kanalizačnej siete. V Stošiciach vyťahovali z vodného toku spriečené kryhy, aby sa potok nevybrežil,“ informuje mesto. 

Zvýšené vodné toky trápili aj Žilinčanov. Mimoriadne vysokú hladinu vody zaznamenali v potoku Všimák, ktorý sa nachádza v blízkosti Parku Ľudovíta Štúra. Tam však hasiči privolaní neboli a obyvatelia Žiliny jeho vyplaveniu zabránili svojpomocne.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu