Viete, aké sú aktuálne trendy v zdobení kraslíc? Ukáže vám ich nová výstava v Kysuckom múzeu


Foto: Viete, aké sú aktuálne trendy v zdobení kraslíc? Ukáže vám ich nová výstava v Kysuckom múzeu

Živé farby, bezhranične motívy a rôzne dekoratívne materiály - to všetko môžete vidieť na novej tematickej výstave Vítanie jari, ktorú pripravilo Kysucké múzeum. Obsahuje približne tisíc originálne vyzdobených kraslíc, ktoré vytvorilo 38 vystavovateľov. Kraslice zdobili tradičnými, modernými i kombinovanými technikami, čo svedčí o ich intervencii a zručnosti. 

Medzi vystavenými dielami nájdeme rozmanité vaječné škrupiny, a to od slepačích cez husacie, až po pštrosie vajce. Najčastejšie prezentovaná technika je zdobenie kraslíc zafarbeným voskom a technika batikovania špendlíkom či trubičkou. Časté je aj vyškrabovanie, oblepovanie slamou, vlnou, perlovkou i farbenou dužinou močiarnej trávy sitiny, techniky odrôtovania.

Novšie techniky zdobenia prezentuje napr. prelamovanie na spôsob madeiry, maľovanie štetcom, nalepovanie zlatých detailov, korálok, textilu, papiera, technika obháčkovania, frivolitkovanie a ďalšie. „Módnym trendom posledných rokov je kombinovanie dvoch i viacerých techník výzdoby na tej istej kraslici,“ vysvetľuje Miroslava Jančulová z Kysuckého múzea.


Návštevníci tak môžu obdivovať rozmanité farebné kompozície, ornamenty či sakrálne motívy, ktorými sa môžu inšpirovať pri vytváraní vlastných originálnych kraslíc. Pridanou hodnotou výstavy je navyše aj doklad uchovávania dedičstva našich predkov. Verejnosť si ju môže prísť pozrieť do 10. apríla 2023.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu