VIDEO: Ministerstvo vnútra udelilo ocenenie záchranárom, ktorí pomáhali ľuďom po ničivom zemetrasení v Turecku


Foto: VIDEO: Ministerstvo vnútra udelilo ocenenie záchranárom, ktorí pomáhali ľuďom po ničivom zemetrasení v Turecku Foto: Facebook/Ministerstvo vnútra SR

Ministerstvo vnútra SR udelilo medailu za hrdinský čin pätnástim záchranárom, ktorí boli vyslaní na pomoc Turecku. V zemetrasením zasiahnutej krajine strávili celých sedem dní, na Slovensko sa vrátili v utorok 14. feburára.

Záchranné zložky v zložení 10 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru zo Záchrannej brigády v Žiline a päť horských záchranárov celé dni pátrali, zachraňovali a pomáhali osobám, ktoré zasiahlo zemetrasenie. Pomáhali im pritom  aj tri špeciálne trénované psy.

„Pre mužov, ktorí denne zachraňujú životy v horách, na cestách či pri požiaroch, bola záchranno-pátracia misia v Turecku mentálne a fyzicky náročná viac než čokoľvek, čo zažili za celú svoju profesionálnu kariéru,“ uviedol horský záchranár a psovod Jakub Filipko. Záchranári hneď po vysadení z vrtuľníka nastúpili do ostrej akcie a začali prehľadávať ruiny. Pracovali od 7:00 ráno do neskorých poobedných hodín. 


Pes dostal pokyn na vyhľadávanie. Ak miesto označil štekaním, znamenalo to nájdenie živého človeka. To preveril a potvrdil psovod. Ak nebolo možné nasadiť psa, prípadne bolo potrebné bližšie lokalizovať miesto zavalenia, použili sa echolokátory a štrbinové kamery. Pokiaľ to bolo možné. Ak nie, robili sa prierazy do betónových blokov, čo už bola práca pre hasičov. Oblasť sme fyzicky označili sprejom a určili presné súradnice. Následne nastúpili hasiči či iné záchranárske zložky s technikou na vyslobodzovanie,“ opisuje Jakub Filipko. 

Základný tábor bol od miesta trosiek vzdialený asi 10 kilometrov. „Tam to bolo relatívne bezpečné, ale aj tam bolo celý čas cítiť slabé otrasy. Záchranárske tímy zo sveta mali svoje stany, rovnako aj my. Spávali sme všetci pätnásti v jednom veľkom stane,“ doplnil príslušník HZS. Všetci záchranári sa vrátili v bezpečí a v zdraví. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu