Slovenský Leonardo da Vinci vystaví v Radoľskom kaštieli súbor detailov svetoznámeho obrazu Posledná večera


Foto: Slovenský Leonardo da Vinci vystaví v Radoľskom kaštieli súbor detailov svetoznámeho obrazu Posledná večera Foto: Kysucké múzeum v Čadci

Kysucké múzeum pozýva verejnosť na výstavu akademického maliara Stana Lajdu. Expozícia predstavuje súbor detailov autorovej rekonštrukcie svetoznámeho diela Posledná večera v reálnej veľkosti, ktoré vytvoril renesančný génius Leonardo da Vinci. Inštalovaná je v priestoroch renesančného Kaštieľa v Radoli do 28. mája 2023. 

Stano Lajda je rodák zo Žiliny, oprávnene známy aj pod menom „Slovenský Leonardo“ a je aj vášnivým zberateľom kópií Leonardovej Poslednej večere. Tento, podľa jeho názoru „najkopírovanejší umelecký artefakt“ zbiera vyše 50 rokov. Na výstave prezentuje časť svojej rozsiahlej zbierky, ktorá má len v elektronickej podobe okolo 5000 rozličných spracovaní Leonardovho námetu.

„Ide o rôzne fotografie, puzzle, kalendáre, kovové odliatky, kamenné a živicové miniatúry, drevené plastiky, drobné tlače ako karty, poštové známky, ďalej úžitkové predmety ako zápisníky, perá, ceruzy, stolové i nástenné hodiny,“ vysvetľuje kurátor výstavy Daniel Husárik. Nebude chýbať ani odborná literatúra z rôznych kútov sveta.

Stano Lajda počas rekonštrukcie Poslednej večere v rokoch 2008 až 2019 preštudoval množstvo umeleckého a historického materiálu. Vlastný rozbor diela zužitkoval pri písaní knihy. Prvá monografia o živote a diele majstra z Vinci od slovenského autora má viac ako 500 strán. Autor za knihu získal medzinárodné ocenenie Hlavnú cenu Egona Erwina Kischa za faktografickú literatúru.

Na výstave možno vidieť aj súbor unikátnych fotografií zachytávajúcich moment odovzdávania kópie Lajdovej rekonštrukcie poslednej večere pápežovi Františkovi. Stano Lajda ako vyštudovaný reštaurátor a skúsený umelec pracoval na rekonštrukcii dnes už zo 60 percent zničeného obrazu viac ako desať rokov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu