REPORTÁŽ: „Pochod za mier“ v Žiline mal byť nestranný, medzi rečníkmi však vystúpili Kotlebovci


Foto: REPORTÁŽ: „Pochod za mier“ v Žiline mal byť nestranný, medzi rečníkmi však vystúpili Kotlebovci
Galéria: 20 fotiek

Na námestiach niektorých slovenských miest sa v týchto dňoch konala protestná akcia s názvom „Slovenský pochod za mier“, ktorou chceli zúčastnení vyjadriť svoj nesúhlas s aktuálnou politickou a bezpečnostnou situáciou na Slovensku, ako aj vojnou na Ukrajine.

Akcia bola verejnosti prezentovaná ako prirodzené zhromaždenie ľudí, ktorí prejavujú svoj názor. „Žiadni organizátori, žiadne pódiá, iba my ľudia a pravda,“ bolo uvedené na plagáte, ktorý zdieľalo viacero dezinformačných webov a súkromných profilov osôb na sociálnych sieťach. V utorok, 14. februára 2023 sa protestná akcia konala aj v Žiline.

Krátko po 16:30 sa na Námestí Andreja Hlinku začalo zhromažďovať niekoľko stoviek ľudí. Náladu si zlepšujú počúvaním českých a slovenských piesní s národnou tematikou. Niektorí držia v rukách slovenské vlajky, na krátku chvíľu sa v dave objavuje dokonca aj žilinská. Ľudia prichádzajú s vlastnoručne robenými transparentmi nesúce odkazy ako „Chceme mier!“ či „Nechceme cudzích vojakov na Slovensku,“. Zopár z nich odkazuje aj na medzivládnu obrannú organizáciu NATO a označuje ju za hlavnú príčinu vojny vo svete. Na verejný poriadok dohliada niekoľko príslušníkov mestskej i štátnej polície.


Hneď v úvode vzniká medzi zhromaždenými ľuďmi rozpor. Okrem množstva transparentov sa totiž nad dav vztýčila aj zelená vlajka politickej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko. Po malej chvíli sa objavuje aj vlajka hnutia Republika. „Zelené vlajky dajte dole!“ opakovane vyzýva verejnosť jedna zo zúčastnených žien s dodatkom, že ide o apolitickú akciu. „Mali by tu byť prítomné všetky politické strany, vlajky dole nedáme,“ ozvalo sa z davu. Onedlho sa k nim pridáva už aj sýtočervená vlajka niekdajšieho Sovietskeho zväzu. 

Medzi rečníkmi boli aj Kotlebovci

Počas protestu vystúpilo s megafónom pred ľuďmi viacero rečníkov, ktorí sa verejnosti nepredstavili. S určitosťou však môžeme povedať, že sa medzi nimi nachádzali poslanci Národnej rady SR Andrej Medvecký a Marek Kotleba, obaja členovia strany ĽSNS. V organizačnom štábe mohla verejnosť taktiež spoznať aj ich straníckych kolegov - poslanca Petra Krupu, ako aj neúspešného kandidáta na predsedu Žilinského samosprávneho kraja Františka Drozda. 

„Musíme sa spájať vo veciach, ktoré sú dôležité. Vojna je dôležitá, lebo my pôjdeme do tej vojny a vyzerá to tak, že sú už pripravené mobilizačné vyhlásenia v okresoch. Je to strašné, čo sa na nás chystá. Nemáme inú možnosť, len vyjadriť svoj názor na námestiach,“ uvádza jeden z neznámych rečníkov. 


Galéria: 20 fotiek

Po ňom prebral megafón Andrej Medvecký, ktorý sa verejnosti prihovoril s tým, aby bojovali proti Európskej únii a NATO. „Podal som v národnej rade návrh, aby sme už nepokračovali v tomto psychopatickom počúvaní Ameriky. Isto všetci viete, kde majú zasiahnuť vojská. Nerozhodujú o tom členské štáty, ale Američania. My bojujeme za ich záujmy,“ dodáva Medvecký. V podobnom duchu sa verejnosti prihovoril aj Marek Kotleba. Námestím sa ozýva potlesk. 

Kritike sa nevyhol ani žilinský primátor

Rečníci nešetrili kritickými poznámkami na účet poslancov národnej rady, vlády a dokonca aj žilinského primátora. Tomu vyčítali najmä to, že sa pochodu nezúčastnil. „Kde je žilinský primátor? Každý rok 30. apríla chodieva pokladať vence do Sadu SNP, a teraz tu nie je?“ zakričala jedna z organizátoriek do megafónu. „Hanba!“ ozvalo sa niekoľkonásobne z davu. O pár minút neskôr jeden z rečníkov vyzval zúčastnených, aby sa presunuli pred Mestský úrad v Žiline. 

Galéria: 20 fotiek

Protestujúci sa tak za neustáleho spevu či kričania už dobre známeho hesla „Chceme mier“ pomaly presúvali cez Farské schody a Mariánske námestie až k radnici. Tam jeden z organizátorov poďakoval všetkým za účasť a vyzval ich, aby sa aj naďalej zapájali do akcií podobného charakteru. Nakoniec všetci spoločne zaspievali štátnu hymnu a dav sa rozišiel. 

Organizátor protestu je neznámy

Právo zhromažďovať sa a organizovať pochody či manifestácie patrí k základným ľudským právam a slobodám, jeho usporiadateľ si však musí splniť oznamovaciu povinnosť na príslušnom mestskom úrade. To sa v prípade „Slovenského pochodu za mier“ nestalo. 

„Neevidovali sme žiadne oznámenie o verejnom zhromaždení na Námestí Andreja Hlinku, pochod teda nebol ohlásený a na mestský úrad nebolo v riadnom termíne odoslané povinné oznámenie a ani požiadavka na prípadný záber verejného priestranstva. Vzhľadom k tomu, že verejné zhromaždenie nebolo oznámené, nie je známy ani zvolávateľ, voči ktorému by mohla byť vyvodená zodpovednosť,“ uviedla hovorkyňa mesta Barbora Zigová. 

Z tohto dôvodu nevieme s istotou povedať, kto stojí za organizáciou zhromaždenia.  Môžu nám to však napovedať zúčastnené verejne činné osoby, ako aj symboly politických hnutí a strán. Niektoré transparenty odkazujú aj na občianske združenia Rodová škola Slovien so sídlom v obci Podhradie (okres Martin) či žilinské Spoločenstvo národniarov Slovenska. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu