Tretie kolo nominácií Knihy Horného Považia tvoria príbehy obyčajných i známych ľudí, ale aj okolitých obcí


Foto: Tretie kolo nominácií Knihy Horného Považia tvoria príbehy obyčajných i známych ľudí, ale aj okolitých obcí Foto: Krajská knižnica v Žiline

Oslovil vás v minulom roku knižný titul, ktorý je prostredníctvom témy či autora textovej alebo obrazovej časti spätý s regiónom Horného Považia? Pomôžte mu vďaka vašej nominácii zažiariť v 17. ročníku čitateľskej súťaže Kniha Horného Považia, ktorú organizuje Krajská knižnica Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Nominácie od čitateľskej verejnosti, autorov, zostavovateľov, redaktorov, vydavateľov, kníhkupcov či distribútorov kníh knižnica prijíma v termíne od 23. januára do 28. februára 2023. Online nominačný list môžete vyplniť po kliknutí SEM, prípadne ho doručte emailom na lajdova@krajskakniznicazilina.sk či poštou alebo osobne na adresu Krajská knižnica v Žiline Ul. A. Bernoláka 47, 011 77 Žilina.

Autori nominovanej publikácie, zostavovatelia, redaktori, vydavatelia, kníhkupci a distribútori kníh jeden výtlačok nominovanej publikácie spolu s nominačným listom doručia osobne alebo poštou na adresu knižnice. Nominované knihy budú postupne predstavované mediálnymi partnermi, na internetovej stránke knižnice a Žilinského samosprávneho kraja a v čase od 28. februára do 15. apríla 2023 budú vystavené v knižnici,“ spresnil organizátor súťaže.

Podmienkou vstupu do súťaže je pridelené ISBN. Všetky knihy budú rozdelené do dvoch súťažných kategórií, a to beletria a odborná literatúra, pričom o úspechu knižných diel rozhodne čitateľská verejnosť. Kniha s najväčším počtom hlasov získa titul Kniha Horného Považia 2022.

BELETRIA:


Júlia Marcinová
Kde si sa vydala, tam si mlieko pýtaj


Kniha prináša príbeh ľudí z autorkinej blízkej či vzdialenejšej rodiny, ale aj príbehy iných rodín. Je napísaná na základe skutočných udalostí a preto ponúka niekoľko dejových línií odohrávajúcich sa v rokoch 1860 – 1944 v obci Poluvsie pri Rajeckých Tepliciach. Autorka je etnologička a vydala niekoľko odborných kníh.


Dušan Mikolaj
Urob niečo, čo sme ťa neučili


Autor sa v knihe venuje práci umeleckého sklára Stanislava Meliša (1947), ktorý po štúdiách v Lednických Rovniach a v Novom Bore roku 1968 emigroval do Austrálie a usadil sa v Adelaide, hlavnom meste štátu Južná Austrália. Životný príbeh rodáka z obce Divina sa odvíja na dvoch odlišných kontinentoch a s pribúdajúcimi rokmi sa intenzívnejšie prepája cez návraty na Slovensko a hľadaním dôstojného miesta cez rodinné, príbuzenské a priateľské vzťahy.


Igor Válek a kolektív
Povesti a spomienky z Rajeckej doliny


V knihe sa nachádzajú povesti 16 obcí z Rajeckej doliny – Čičmany, Ďurčiná, Fačkov, Jasenové, Kamenná Poruba, Konská, Kunerad, Kľače, Malá Čierna, Rajec, Rajecká Lesná, Rajecké Teplice, Stránske, Šuja, Veľká Čierna, Zbyňov. Kniha je obohatená o ilustrácie od Akademického maliara Stanislava Lajdu.


zostavili: Mária Kmeťková a František Lintner
Slovensko Krimi. Prešporské divadlo uvádza poviedkovú knihu


Prešporské divadlo v spolupráci s Vydavateľstvom SLOVART prináša v zbierke poviedok Slovensko KRIMI devätnásť originálnych textov slovenských aj dvoch českých renomovaných autorov. Od príbehov klasického detektívneho vyšetrovania cez nebezpečné akčné cudzokrajné dobrodružstvá až po zločin. V knihe nájdete poviedku Kataríny Holetzovej, ktorá sa žánrovo venuje písaniu slovenskej krimi. Každú poviedku sprevádza ilustrácia významného slovenského výtvarníka. 



Kolektív autorov
Proti besom. Poviedky o hrdinoch


Poviedky ôsmich slovenských autorov medzi ktorých patrí aj Katarína Soyka s jej poviedkou Šach-Mat, dávajú nádej, ukazujú, ako malé či väčšie akty odvahy zmenili životy, zachránili dediny, ovplyvnili dejiny i jednotlivcov. Každá z poviedok zachytáva skutky skutočných slovenských ľudí, ktorí sa nebáli vzoprieť sa zlu.

ODBORNÁ LITERATÚRA:


Ivan Kňaze
Najkrajšie prírodné rezervácie


Prírodná rezervácia je vybraný celok prírodného prostredia za účelom ochrany rastlín a živočíchov so zachovaním pôvodného prírodného útvaru. Jednoduchšie povedané, územie s obmedzenými možnosťami vonkajšieho zásahu človeka. Počas potuliek našimi prírodnými rezerváciami to sami zistíte. V rámci Žilinského kraja navštívite napr. Národnú prírodnú rezerváciu Prípor, Rozsutec, Tiesňavu, Veľká bránicu a mnoho ďalších.


Národný kalendár 2023


Národný kalendár si už obálkou pripomína okrúhle tridsiate výročie vzniku samostatnej Slovenskej republiky a k tomuto významnému výročiu sa venuje aj na viacerých stranách v autentickom článku o boji za slovenskú štátnosť. Z obsahu vyberáme zopár príspevkov Petra Cabadaja, ktorý priblížil život herečky Evy Polákovej, spisovateľky Jaroslavy Blažkovej či dramatický životný príbeh Jozefa Holánika-Bakeľa, drotára z Dlhého Poľa.


Patrik Groma, Jozef Feiler a Peter Štanský
Vlčince


Autorský kolektív známy v oblasti žilinskej histórie na 148 stranách popisuje minulosť a súčasnosť najväčšieho sídliska v Žiline. V krásnej publikácii je veľké množstvo zaujímavých, nepublikovaných, historických fotografií spoločne so snímkami zo súčasnosti. Kniha je rozdelená do kapitol – o cirkvách, doprave, erbe, voľnočasových aktivitách, Žilinskej univerzite, námestiach, uliciach, parkoch, miestnych názvoch či najdôležitejších stavbách. Kniha Vlčince sa zaradila medzi úspešné monografie o mestských častiach Žiliny.


Iveta Grznárová, Ján Karásek, Alžbeta Pňačeková, Daniel Hevier ml., Lucia Ležovičová, Ladislav Bodík
30 životov: pohnuté osudy známych Slovákov II.


Druhé pokračovanie úspešnej knihy, ktorá vznikla na základe úspešného seriálu Pohnuté osudy, ktoré vyšli na stránkach HN magazínu v rokoch 2015 až 2020. Dnes vám ich predkladáme obohatené o mnohé zaujímavosti či cenné fotografie. Prečítajte si, čo ste ešte nečítali o Rudolfovi Dilongovi, Zore Kolínskej, Andym Warholovi či Hilde Múdrej a mnohých ďalších. Autormi sú redaktori Hospodárskych novín.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu