FOTO: V Žiline vznikne model najvyššieho mrakodrapu Európy, na realizáciu návrhu poslúži vlnitá lepenka


FOTO: V Žiline vznikne model najvyššieho mrakodrapu Európy, na realizáciu návrhu poslúži vlnitá lepenka
Galéria: 6 fotiek
Foto: Crest Communications Ostrava s. r. o.

Českí a slovenskí študenti odborných stredných škôl so zameraním na stavebníctvo môžu aj tento rok predviesť svoju nápaditosť v jubilejnom 15. ročníku medzinárodnej súťaže s názvom HSF System Modelium 2023. Na súťažiacich čaká výzva v podobe témy „Najvyšší mrakodrap Európy“, ktorý navrhnú a vytvoria z vlnitej lepenky.

Organizátori materiál na výrobu modelov zvolili vzhľadom na jeho udržateľnosť a tvárnosť. Okrem vonkajšieho vzhľadu stavby, musia účastníci súťaže myslieť aj na jej vnútorné usporiadanie. Odborná porota bude na súťažných stavbách posudzovať predovšetkým originálny nápad, nevšednú myšlienku, invenciu a moderný prístup. 

Športový alebo hudobný svet má svoje hviezdy. Myslíme si, že aj tradičný stavbársky odbor si takéto hviezdy zaslúži. Preto ich chceme nájsť a predstaviť svetu prostredníctvom našej súťaže,“ uviedol k poslaniu a zameraniu súťaže Jan Hasík, riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti HSF System.

Tento rok sa pri návrhu a tvorení modelov z lepenky medzi sebou stretnú mladí stavbári a mladé stavbárky z 33 stredných škôl. Do súťaže sa prihlásilo celkovo 9 škôl zo Slovenska vrátane Strednej priemyselnej školy stavebnej zo Žiliny a 24 škôl z Českej republiky.


K novinkám v jubilejnom 15. ročníku súťaže patria dve samostatné národné finálové kolá, ktoré sa uskutočnia v oboch krajinách. Z nich postúpi najlepšia osmička do medzinárodného superfinále v Ostrave. Po vyhodnotení si najlepší súťažiaci rozdelia ceny v hodnote 5 300 eur, pričom víťaz superfinále si odnesie 1 050 eur. Novinkou 15. ročníka je i Cena verejnosti.

Usporiadateľom a generálnym partnerom súťaže je medzinárodná stavebná skupina HSF System so sídlom na Slovensku a v Česku. Novým hlavným partnerom súťaže je developerská skupina ANTRACIT. Produktovým partnerom je český Svaz výrobců vlnitých lepenek.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu