VIDEO: Slovenský záchranný tím v Turecku pátra po zavalených osobách 20 hodín denne pri -8 °C


Foto: VIDEO: Slovenský záchranný tím v Turecku pátra po zavalených osobách 20 hodín denne pri -8 °C Foto: Facebook/Ministerstvo vnútra SR

Turecko zasiahlo začiatkom tohto týždňa ničivé zemetrasenie, ktoré si vyžiadalo desiatky tisíc životov a spôsobilo obrovské škody na majetku a infraštruktúre. Na pomoc do kritických oblastí boli v pondelok 6. februára vo večerných hodinách vyslaní aj príslušníci Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru v Žiline a Horskej záchrannej služby spolu so špeciálne vycvičenými psami.


Slovenský tím od utorka pomáha v tureckej provincii Hatay. Záchranné zložky každodenne takmer 20 hodín prehľadávajú sutiny aj poškodené budovy. Ich prácu podľa rezortu vnútra komplikuje chladné počasie s teplotami okolo -8 °C a bezpečnostná situácia v krajine.

„Zemetrasenie si vyžiadalo už viac ako 22 tisíc obetí a každým dňom sa znižuje nádej na vyhľadanie a vyslobodenie živých ľudí spod trosiek zrútených budov,“ uviedlo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky v príspevku na sociálnej sieti.


Počas noci v stredu 8. februára sa slovenskej skupine podarilo zachrániť jedno dieťa a dve dospelé osoby. Záchranári zároveň lokalizovali ďalšie zavalené osoby pod troskami budov. Podľa vyjadrenia povereného ministra vnútra Romana Mikulca sa do včerajšieho dňa zaslúžili o záchranu 12 ľudí, ktorí boli následne odovzdaní miestnym autoritám.

„Komunikáciu s pátracím tímom komplikuje nedostatok pohonných hmôt, ktorými sú prevádzkované generátory či ohrievače. Silné zemetrasenie totiž zdecimovalo takmer celú energetickú infraštruktúru,“ doplnil rezort vnútra.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu